Predstavljeni EU fondovi i konkursi

Predstavljajući dostupne EU programe i fondove za lokalne samouprave i NVO organizacije, Bojan Vujović je kazao da Crna Gora u prosjeku iz IPA programa dobija oko 40 miliona na godišnjem nivou, a uz to sredstva za realizaciju projekata obezbjeđuje i kroz pograme prekogranične saradnje.

“Pored sredstava iz IPA programa, koja su u dosadašnjem periodu bila neki fiksni dio,  koristimo i regionalne programe i programe prekogranične saradnje, kao i one za podršku infrastrukturnim projektima. U zavisnosti od godine, u prosjeku još nekih dodatnih 40 miliona eura ‘povučemo’ kroz ove regionalne programe. Dakle,  u prethodnih sedam godina smo dobijali godišnje nekih 70 do 80 miliona eura, kad uzmemo u obzir sve ono što su konkretno finansijski instrumenti koje Evropska unija nudi Crnoj Gori”, pojasnio je zamjenik glavne pregovaračice-nacionalne IPA koordinatorke, Bojan Vujović.

Saopštio je i da u Bijelom Polju ima dosta projekata koje je finansirala Evropska unija, ali istakao da je najvažnije to što će se EU i u budućem periodu pružati značajnu finansijku podršku.

 “Sada smo u fazi planiranja narednog sedmogodišnjeg perioda kada su u pitanju evropski fondovi, tako da je sada pravi trenutak da se na različitim nivoima pokrenemo i da se zajedno uključimo u taj proces planiranja, jer od toga zapravo zavisi u krajnjem koliko ćemo moći da povučemo sredstava u narednom periodu”, podvukao je Vujović iz Kancelarija za evropske integracije.

Prezenatacija EU programa, na kojoj je govorio i Vujović, prema riječima organizatora  Željka Đukića iz NVO Multimedijal Montenegro (MMNE), organizovana je sa ciljem da se zaposleni u lokalnim samoupravama i NVO organizacijama kvalitetnije informišu o mogućnostima finansiranja njihovih projektnih prijedloga iz EU fondova, nacionalnih IPA programa, prekogranične i teritorijalne saradnje.

“Mislim da ćemo svi morati da se navikavamo na određena evropska pravila i da ćemo u perspektivi više morati da se oslanjamo na evropske konkurse, jer je procjena da će vremenom biti manje onih od strane ministarstava. Da više ne možemo računati na konkurse ministarstva, pokazuje i to što smo već smo  u četvrtom kvartalu 2021. godine, a tek sada se počelo sa raspisivanjem konkursa, koji su po zakonu trebali biti objavljeni još u prvom kvartalu ove godine. Sve to dodatno otežava i ugrožava djelovanje nevladinih organizacija, dovodi u pitanje njihovu održivost i postojanje”, naglasio je predsjednik NVO MMNE.

Đukić je istakao i da ove godine nevladine organizacije sa sjevera nijesu imale evropskih konkursa na koje bi aplicirali, osim programa prekogranične saradnje sa Albanijom, Bosnom i Kosovom.

 “Nadamo se da će naredna godina biti mnogo bolja, kada je riječ o podršci nevlaidnim organizacijama, ne samo finansijsoj, već i tehničkoj i administrativnoj”, poručio je Đukić.

On je istakao i da je jako važno da lokalne zajednice, kao i nevladine organizacije, obezbijede što više sredstva iz dostupnih EU fondova, te da će zato i u narednom periodu nastaviti da rade na njihovoj promociji i prezentaciji.

U EU kutku NVO Multimedijal Montenegro, o programima teritorijalne i prekogranične saradnje govorila je i savjetnica zamjenika glavne pregovaračice-nacionalne IPA koordinatorke, Irena Bošković.

Izvor: Radio Bijelo Polje

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić, Slavko Kojović