Građevina bez povreda!

Građevina bez povreda!

?‍♂️ BRINITE O SEBI I KOLEGAMA! ?ČAK 40% OD UKUPNOG BROJA POVREDA NA RADU DEŠAVA SE U SEKTORU GRAĐEVINE! ⚠️ POTREBNA NAM JE GRAĐEVINA BEZ POVREDA! Nepažnja je najveći uzrok koji dovodi do povrede na radu. Nakon toga loša koordinacija između sektora I zaoposlenih, nizak procenat upotrebe zaštitne opreme. Rad pod dejstvom alkohola, neispravnost opreme I mašina, brzina rada I loš timski rad.

Takodje, kroz istraživanje koje je @mmne.me sprovela na sjeveru Crme Gore 34% ispitanika je odgovorilo da je pod nekim oblikom stresa tokom rada. Isti procenat ispitanika je saopštio da poslodavci imaju nerealne ciljeve I rokove završetka posla. Rukovanje ručnim mašinama koje se koriste u građevini procentualno prouzrokuju najviše povreda na radu. Nakon toga ručni alati I male građevinske mašine.

Projekat „Zaštita na radu u poljoprivredi i šumarstvu”, koji realizuje NVO Multimedijal Montenegro, a finansiran je od Ministarstva rada i socijalnog staranja kroz javni poziv “Zaštita i zdravlje na radu za sve aktere u procesu rada”. Realizovan je sa ciljem povećanja svijesti građana o značaju zaštite na radu u poljoprivredi i šumarstvu. Kako bi uticali na smanjenje broja povreda prilikom upotrebe poljoprivrednih mašina/mehanizacije, sredstava i uređaja u poljoprivredi i šumarstvu.

Ovim projektom, kroz istraživanje, medijsku kampanju i set drugih aktivnosti. Želimo da utičemo na povećanje svijesti građana o značaju zaštite na radu. Važnosti opreznog i propisanog rukovanja poljoprivrednim i šumskim mašinama i alatima i ukažemo na opasnost od hemijskih supstanci koje se koriste u poljoprivredi. Važnost podizanja svijesti javnosti, posebno građana koji se bave poljoprivredom i šumarstvom. Od opšteg je društvenog značaja, s obzirom na broj nastalih povreda i smrtnih slučajeva koji su se dogodili prilikom upotrebe poljoprivrednih mašina/mehanizacije, sredstava i uređaja u poljoprivredi i šumarstvu.

Kroz projekat uključujemo prodavce mehanizacije i opreme za šumarstvo poljoprivredu, vlasnike poljoprivrednih apoteka i prodavce pesticida i vještačkog đubriva radi distribucije priručnika. Redstavnike opštinskih i državnih institucija, ali najveći fokus će biti stavljen upravo na poljoprivrednike. Kroz projekat direktno informišemo 1.500 građana sa teritorije opština Bijelo Polje, Mojkovac i Berane. O značaju mjera zaštite na radu prilikom upotrebe poljoprivrednih mašina/mehanizacije, sredstava i uređaja u poljoprivredi i šumarstvu. Indirektno, kroz medijsku kampanju, informišemo širu javnost. (oko 4.500 osoba sa teritorije opština Bijelo Polje, Berane, Plav, Gusinje, Rožaje, Andrijevica, Mojkovac, Kolašin) o značaju mjera zaštite na radu u poljoprivredi I šumarstvu.