23 Januar – POSAO NOVINARA UVIJEK IZAZOVAN

23 Januar – POSAO NOVINARA UVIJEK IZAZOVAN

POVODOM DANA NOVINARA NVO „MMNE“ SA POSLENICIMA BJELOPOLJSKE JAVNE RIJEČI: POSAO NOVINARA UVIJEK IZAZOVAN

NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) iz Bijelog Polja, povodom 23. januara – Dana novinara, razgovarala je sa novinarima iz naše Opštine. Koji su govorili o njihovom položaju u društvu i problemima sa kojima se kao poslenici javne riječi i ažurni hroničari sa terena svakodnevno susrijeću. Novinarka dnevnog lista i portala „Vijesti“ Jadranka Ćetković istakla je da se novinari u Bijelom Polju nalaze u teškom položaju. Kao i kolege u svim drugim crnogorskim gradovima, ali i regionu. „Plate novinara izuzev Slovenije ispod su prosjeka.

Suočeni smo sa brojnim preprekama u dobijanju informacija u cilju objektivnog informisanja. Situacija je dodatno složenija pojavom korona virusa, počev od teškoća u dobijanju informacija. Koje su uglavnom bile centralizovane i mimo kojih nije bilo moguće israživati, do terenskog rada u otežanim uslovima“, kazala je ona. Ćetković navodi da najveći problem sa kojim su se proteklih 20 godina novinari suočili su “poslušne kolege. Kao i loša saradnja sa pojedinim institucijama, a ona naročito ističe takav odnos sa Centrom bezbjednosti u Bijelom Polju.

„Naime, “poslušni” novinari, koji su prihvatali sugestije iz CB-a da ne objavljuju podatke o određenim događajima imali su privilegiju da dobiju podatke o raznim hapšenjima. Dok su ovi drugi upućivani na Upravu policije, odakle su odgovori stizali prekasno ili nisu uopšte stizali. To će ostati kako tamna mrlja u istoriji jedne institucije, koja je trebalo da bude svjetilnik pravde u jednom društvu“, navodi ona. S druge strane, kako kaže umjesto da prednost za rad u novinarstvu imaju obrazovani i licencirani novinar. Priliku dobijaju neobučeni, neobrazovani i opet oni “poslušni”. „Sve je to uticalo da je danas u novinarstvu opstao mali broj ljudi. Dok je većina njih potražila neki drugi posao“, zaključuje Ćetković. Dugogodišnji novinar dnevnog lista „Dan“ i više sportskih redakcija Milovan Novović rekao je povodom Dana novinara da je njihov položaj uvijek bio težak, ali da su uvijek opstajali.“

23 Januar – POSAO NOVINARA UVIJEK IZAZOVAN

Svi od nas imaju velika očekivanja, vlasti dolaze i odlaze, mi ostajemo realni i dosledni. Na većinu nas ne mogu uticati aktuelna politika i moćnici u čemu treba da istrajemo“, poručio je on. Novović je istakao da su novinari „tvrda voćka“, te da su prolazili i teške periode iz kojih su izlazili dostojanstveni. Prije svega jer vole svoj posao, koji je kako kaže najljepši na svijetu. Began – Beća Čoković, koji radi za listove „Pobjeda“ i „Dnevne novine“ saopštio je za NVO „MMNE“ da je s obzirom na okolnosti i izazovnu godinu.

Te covid-19 pandemiju po njegovom mišljenju pozicija novinara na zadovoljavajućem nivou.“Ja sam u ovom poslu preko 25 godina i nijesam imao značajnijih problema. Zzaista se istinski trudim se da budem krajnje profesionalan i korektan kako prema čitaocima. Tako i prema sagovornicima“, rekao je on.
Željko Đukić predsjenik NVO MMNE kazao je da se institucije i građani novinara sjete samo kada su im potrebni.

S obzirom da sam prvi profesionalni angažman imao u štampanom mediju u inostranstvu. Pa poslije toga u Crnoj Gori radio i sarađivao sa mnogim štampanim i elektronskim medijima. Naučio sam da novinarski posao nije na pravi način cijenjen i prepoznat u Crnoj Gori. Većina građana i institucija se sjeti novinara kada im je potrebna afirmativna ili kritička priča. Rijetko ili možda nikada se neko od njih zapitao zapravo kako je novinarima. Kako su zadovoljni platom, penzijom, uslovima za rad i zapravo koliki je pritisak na njih od strane raznih aktera. Posebno kada se obrađuju škatljive i zamjerljive teme.

Građani se sjete novinara kada im je potreban pritisak na institucije, kada nijesu ostvarili neko pravo koje im pripada ili ne pripada obavezno ide izreka „sada ću da vam zovem novinare“ u većini slučajeva to i urade pa putem medija vrše pritisak na institucije. Imali smo veliki broj primjera kada su novinari prepoznali neku temu, problem grupe ili pojedinaca i zahvaljujući njihovim pisanjima pomogli zajednici.

Dakle zaključak je da su novinari, ali oni pravi a ne prepisivači zapravo važan stub modernog Crnogorskog društva i da ih je potrebno više uvažavati, cijeniti, a na medijskim kućama je da ulože napore kako bi im povećali plate i unaprijedili uslove za rad. Danas je novinar i fotograf i kamerman i urednik i montažer i vozač, novinari su i napolju, na kiši, na snijegu, na suncu, na planini, na selu, na putu, moramo ih razumjeti i olakšati im posao!