Poziv za učešće na treningu – Ljekovito bilje, potencijal našeg kraja i kako ga iskoristiti

Eksperti sa Instituta dr. Josif Pančić 15. oktobra u Bijelom Polju

Ljekovito bilje, potencijal našeg kraja i kako ga iskoristiti

U sklopu projekta Protektivna opservatorija regionalnog areala lekovitog bilja kao žive prekogranične infrastrukture održivog turizma – PORALIST, 15. oktobra 2019. godine u Bijelom Polju će se održati trening  iz oblasti ljekovitog bilja, u konferencijskoj sali Hotela Franca, Muniba Kučevića bb, u Bijelom Polju, sa početkom u 11.00 časova.

Nevladina organizacija Multimedial Montenegro poziva sva fizička i pravna lica koje se bave uzgajanjem ljekovitog bilja, preradom i sakupljanjem ili namjeravaju da se okušaju u ovoj oblasti da uzmu učešća u ovom treningu.

Cilj treninga je unapređenje znanja i veština relevantih i zainteresovanih aktera sa terotorije opštine Bijepo Polje u oblasti ljekovitog bilja – održivog sakupljanja, skladištenja, rasadničke proizvodnje i upotrebe, kao i mogućnostima za integrisanje ljekovitog bilja u medicinske, kozmetičke i gastroturističke svrhe.

Trening se organizuje u saradnji sa Institutom dr Josif Pančić iz Beograda, čiji eksperti će obraditi značajne teme iz oblasti ljekovitog bilja za sve one koji se bave ili namjeravaju da započnu posao u oblasti ljekovitog bilja. Uspostavljanjem održivih modela upotrebe ljekovite biljne infrastrukture i kreiranjem inovativnih rješenja za lokalni razvoj u dvijema susjednim državama, Srbiji i Crnoj Gori, doprinijeće se stvaranju novih mogućnosti za dalji razvoj i unapređenje turističkih sadržaja kao jednog od prioritetnih sektora na obje prekogranične teritorije.

Osnovne informacije o PORALIST projektu na  početku sesije daće Željko Đukić, koordinator projekta. Uvaženi gost Slavoljub Tasić sa Instituta za proučavanje ljekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ će govoriti o Mjerama i tehnikama prikupljanja ljekovitog bilja, Zaštiti i značaju istog te o načinima održivog sakupljanja ljekovitog bilja, čišćenju, pakovanje i skladištenju, Njegov kolega Dejan Pljevljakušić  će svoje izlaganje posvetiti temi „Osnovne karakteristike rasadničke proizvodnje i kultivacije ljekovitog bilja“, te učesnika treninga upoznati sa metodama Uspostavljanja kontejnerske proizvodnje i sadnog materijala i program kompostiranja.

Planirano je da pored teorijskog, treninzi sadrže i praktične cjeline, koje će učesnicama pružiti šansu da se što bolje upoznaju sa biljnim vrstama ovog područja i nauče kako da ih pravilno koriste  kao resurs za unapređenje socio-ekonomskog statusa.  Polaznici treninga će u okviru narednih aktivnosti projekta, dobiti priliku da učestvuju na radionicama za izradu suvenira sa elementima ljekovitog bilja i integraciju prirodnih resursa u turističku ponudu replicas relogios,  studisjkim posjetama primjerima dobre prakse u Srbiji i Crnoj Gori, kao  i  šansu da kroz novi dizajn i ambalažu unaprijede svoje proizvode.

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, a partnerski na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje, sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje ljekovitog bilja Dr Josif Pančić i NVO Multimedial Montenegro iz Bijelog Polja.

Molimo Vas da potvrdu svog učešća pošaljete na adresu nvommne@gmail.com,  najkasnije do 11. oktobra 2019. godine.

Download agenda