9. MAJ – DAN POBJEDE I DAN EVROPE

Najveći oružani sukob u istoriji, Drugi svjetski rat, na teritoriji Evrope završio se potpisivanjem kapitulacije Njemačke 9. maja. Iako je potpuna obustava ratnog stanja uslijedila tek nakon kapitulacije Japana, dio evropskog kontinenta i države bivšeg Sovjetskog Saveza 9. maj slave kao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede simboliše hrabrost i dostojanstvo. Služi kao podjsetnik na pobjedu nad fašizmom i kao dan odavanja počasti precima koji su se borili za slobodu.

9. MAJ – DAN POBJEDE I DAN EVROPE

Pet godina po završetku Drugog svjetskog rata Robert Šuman, francuski ministar, donosi deklaraciju koja će godinu dana kasnije poslužiti za osnivanje Zajednice za ugalj i čelik. Upravo ova organizacija bila je osnov nastanka Evropske ekonomske zajednice, koja se dalje razvila u Evropsku uniju. Tako da je, na neki način, 9. maj rođendan Evropske unije.

Dan Evrope se od 1985. godine obilježava 9. maja. Ovaj datum simboliše jedinstvo Evrope i podjseća nas na dan koji je otvorio put stvaranja jedinstvene zajednice država.

Ovog datuma, institucije u Briselu i Strazburu organizuju dane otvorenih vrata, dok lokalne kancelarije priređuju debate, koncerte i sportske aktivnosti.

9. MAJ – DAN POBJEDE I DAN EVROPE

Povodom obilježavanja Dana Evrope NVO MMNE će kroz projektne aktivnosti obilježiti ovaj važan dan took cijelog mjeseca maja I to u više opština na sjeveru Crne Gore.

#euzacg

@euicmne

@me4eu

@vlada_cg