ALKOHOL JE JEDAN OD NAJČEŠĆIH UZROKA SAOBRAĆAJNIH NEZGODA SA POGINULIM I POVRIJEĐENIM LICIMA!

Iako je o ovoj temi dosta pisano, nije na odmet da se neke stvari ponove. Prije svega zbog mladih vozača, koji zbog svog neiskustva često precjenjuju svoje sposobnosti i testiraju mogućnosti. Naime, najviše vozača pod dejstvom alkohola koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi pripada starosnim grupama od 25-29 godina i 30-34 godine. Alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima. Vožnja pod dejstvom alkohola i opijata utiče na sposobnost vozača i možete ozbiljno da povrijedite i sebe i druge. Alkohol utiče na mozak i vozačke sposobnosti, smanjuje koncentraciju, vidno polje koordinaciju pokreta i reflekse i zahtijeva dužu vremensku reakciju.

Dejstvo alkohola utiče na smanjenje akomodacije oka. Dovodi do poremećaja dubinskog vida, vidno polje se sužava pa vozač ima problema da procijeni udaljenost i brzinu vozila. Vozač koji nije konzumirao alkohol vidi saobraćajni znak na gotovo 140m, a pijan vozač na 118m, pa čak i manje.

Alkohol utiče na sluh, pa tako trijezan vozač čuje drugo vozilo na udaljenosti od 340m, a pijan na 203m. Alkoholisani vozači od 1,5mg/ ml imaju 40 puta veću šansu da naprave neki nepromišljen potez u odnosu na vozače koji nemaju alkohola u krvi, ili za oko 30 puta veću šansu u odnosu na one vozače koji imaju dozvoljenu koncetraciju od 0,20mg/ml alkohola u krvi.

ALKOHOL JE JEDAN OD NAJČEŠĆIH UZROKA SAOBRAĆAJNIH NEZGODA SA POGINULIM I POVRIJEĐENIM LICIMA!

Projekat “Sačuvaj sebe i druge” bavi se promocijom sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, promovisanjem pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, izgradnji saobraćajne kulture, posebno kod mladih i unaprjeđenju vaninsitucionalnog obrazovanja djece i mladih, a sve u cilju očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever Crne Gore.

Projekat „Sačuvaj sebe i druge“ sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE ) a finansiran je do strane Ministarstva kapitalnih investicija.