ČLANOVI UDRUŽENJA PENZIONERA PRISUSTVOVALI OBUCI ,,IKT ZA STARIJE”

ČLANOVI UDRUŽENJA PENZIONERA PRISUSTVOVALI OBUCI ,,IKT ZA STARIJE”

Pojava interneta i pametnih telefona je donijela sa sobom tektonske promjene u svim sferama našeg društva. Ubrazana digitalizacija društva rapidno mijenja našu svakodnevnicu. Mladi i dalje uspijevaju da isprate sve nove trendove, međutim pitanje koliko su stariji uključeni u sferu interneta?

Projekat IKT za starije je imao za cilj da ispuni potrebe starije populacije. Da bi jednako učestvovali u svim mogućnostima savremene tehnologije, kao i da im se otvore vidici na koji način mogu koristiti internet i svoje telefone u praktične svrhe.

Sa tim u vezi, juče je u prostorijama EU kutka, u okviru projekta IKT za starije, organizovana obuka za starije sugrađane (članove Udruženja penzionera). Predavač Vojislav Đukić kao predstavnik NVO „Multimedijal Montenegro“ održao je predavanje i praktičan rad na temu digitalne pismenosti u kojem je učestvovalo oko 20 penzionera.

ČLANOVI UDRUŽENJA PENZIONERA PRISUSTVOVALI OBUCI ,,IKT ZA STARIJE”

Tokom obuke predavač je detaljno objasnio funkcionisanje online servisa, kako bi stariji sugrađani imali mogućnost online plaćanja računa. Naravno, bilo je riječi i o zakazivanje pregleda kod ljekara, provjeru nalaza putem internet platformi.

Osim toga kroz predavanje penzioneri su motivisani da koriste servise koji će im u mnogome olakšati svakodnevnicu kako ne bi čekali u redovima. Predavanje je sadržalo kratku istoriju interneta. Informacije o društvenim mrežama i svim mogućnostima koje pruža internet, poput elektronske pošte, video poziva. Starija lica pokazala veliko interesovanje da usavrše svoje znanje kako da koriste telefone i tablete.

ČLANOVI UDRUŽENJA PENZIONERA PRISUSTVOVALI OBUCI ,,IKT ZA STARIJE”

Veoma interesantno je bilo što su penzioneri bili uporni da što bolje savladaju digitalne vještine. Ovim su pokazali da godine nisu prepreka učenju. Interesovanja starijih osoba su bila razna počev od elektronskih servisa, korišćenja društvenih mreža, slanja poruka do instaliranja video igrica. Tokom edukacije je vladala pozitivna atmosfera i smijeh, a članovi su istakli da je ovo bila sjajna prilika za druženje i razgovor.

Projekat je finansiran od strane Ministarstvo javne uprave Crne Gore, a sprovodi ga NVO Multimedijal Montenegro.