DIŠI ČISTO ČUVAJ ZDRAVLJE!

Cilj je podsticanje vozača da ugase motor u praznom hodu. Prilikom zadržavanja u blizini prostora gdje se stvaraju gužve kako bi se smanjio rizik od potencijalnih posljedica..

Poželjno je motor izgasiti dok čekaš, dok utovaraš, istovaraš jer sa tim dajes doprinos zdravoj okolini. Ugasi motor kad si parkiran (štedi novac i gorivo).

DIŠI ČISTO ČUVAJ ZDRAVLJE!

Sve ovo je u zajedničkom naporu da se smanje nepotrebne emisije štetnih gasova iz automobile u blizini škola. Sve ovo utiče na: štednju novca, smanjuje potrošnju goriva. Doprinosi da čisto dišete, sprječavaju se nepotrebne emisije štetnih gasova iz i oko vašeg automobile. Doprinosi se zaštiti životne sredine

Sve više novih automobila opremljeno je sistemom Start-Stop, za automatsko gašenje motora pri kraćem stajanju (na semaforu, u koloni…) i ponovno startovanje. Kod vozila sa klasičnim menjačem motor se automatski gasi u praznom hodu, otpuštanjem pedale kvačila, a startuje ponovnim pritiskanjem. Sa automatskim menjačem auto, uz otpuštenu pedalu gasa, ide lagano naprijed, pa za zaustavljanje treba pritisnuti kočnicu. To je i signal za gašenje motora, a otpuštanjem pedale motor se automatski pali.

Projekat „Razvijanje ekološke svijesti i društveno-odgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju“ bavi se problemom niske ekološke svijesti građana i niskim nivoom društvene ekološke odgovornosti učesnika u saobraćaju.

DIŠI ČISTO ČUVAJ ZDRAVLJE!

Kroz projekat želimo da unaprijedimo ekološku svijesti i društveno-odgovorno ponašanje građana, a posebno učesnika u saobraćaju. Prepoznali smo važnost razvoja saobraćajne kulture učesnika u saobraćaju uz razvijanje ekološki prihvatljivog ponašanja, smanjenje emisije štetnih gasova nastalih radom motora sa unutrašnjim sagorijevanjem u saobraćaju, kao i unaprjeđenje opšteg zdravlja i kvaliteta života građana Crne Gore.

Projekat „Razvijanje ekološke svijesti i društveno-odgovornog ponašanja učesnika o saobraćaju“ sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE), a finansira ga Ministarstvo kapitalnih investicija.