EU KUTAK U BERANAMA

Danas je na glavnom gradskom trgu u Beranama predstavljan projekat EU Kutak koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga NVO MMNE. Tokom današnjeg dana svim prolaznicima predstavljena je izložba 30 fotografija EU gradova. Tokom EU kutak promocije postavljena su dva info-pulta na kojima je prezentovan kalendar aktivnosti i dijeljen je promotivni materijal. Kako bi bilo zanimljivije građanima Berana organizovano je učešće u kvizu EU na dalanu, a učesnici sa najvećim brojem bodova osvojili su prigodne nagrade. Cjelokupan događaj pratio je i muzički događaj na otvorenom, grupa Akustična terapija i mlada bjelopoljka Hana Mulić, jedna od pobjednica konkursa Pjevaj za Evropu su se potrudili da kvalitetnim programom uljepšaju divan sučan dan na glavnom gradskom trgu u Beranama..

Predsjednik NVO MMNE i menadžer projekta EU kutak Željko Đukić rekao je, “Promotivne pultove smo postavili kako bismo građanima proširili svijest o EU, dali slobodu da nam se obrate kako bi povećali samu informisanost istih. Nadamo se da će se kroz današnju komunikaciju više građana zainteresovati i odlučiti da posjeti naš EU info kutak u Bijelom Polju. Na isti način planiramo da informišemo i građane Mojkovca i Kolašina”.

“Kroz projekat EU Kutak želimo da jačamo kapacitete i položaj civilnog sektora na sjeveru Crne Gore kako bi preuzeli aktivnu ulogu u edukaciji, informisanju i kreiranju javnog mnijenja o procesu integracije Crne Gore u Evropsku Uniju. Želimo da približimo proces euro-intergracija stanovnicima sjeverne Crne Gore, posebno mladima, uz povećanje informisanosti i podizanja svijesti šire javnosti o samoj Evropskoj Uniji, kao i o procesu pristupanja Crne Gore EU i pomoći EU Crnoj Gori. Smatramo da je veoma važno da utičemo na nivo znanja i stručnost NVO, medija, mladih o procesu euro-integracija, jačana uloga mladih i civilnog sektora da aktivno promovišu EU vrijednosti i proces EU integracije Crne Gore, kao i povećanja povezanosti mladih iz Crne Gore sa mladima iz EU zemalja. Uvjeren sam da kroz ovaj projekat doprinosimo unaprjeđenju integracije Crne Gore u Evropsku uniju osnaživanjem učešća civilnog društva u procesima donošenja odluka i sprovođenja reformi. Paralelno pored niza terenskih aktivnosti pratimo unaprjeđenje javnih politika, transparentnosti i odgovornosti vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i njihov doprinos procesu pristupanja u EU. Istinski želimo da utičemo na razvoj civilnog društva na lokalnom nivou i podsticanje građanskog aktivizma i volonterizma, unaprjedimo omladinske politike i položaj mladih, stimulišemo inovativnie izraze u kulturi”, saopštio je Željko Đukić.

Seida Džafić koordinatorka projekta saopštila “Želimo građanima Berana približiti proces euro-intergracija, povećamo informisanosti i utičemo na svijest šire javnosti o samoj Evropskoj Uniji, kao i o procesu pristupanja Crne Gore EU i pomoći EU Crnoj Gori. Zvanično u prostorijama NVO MMNE počeo je sa radom EU info kutak, mjesto za dijalog i debate, kao i razmjenu kulturnih, političkih i društvenih stavova među stručnjacima, akademcima, novinarima, civilnim društvom i mladima na različite teme od društvenog značaja. U narednih 10 mjeseci kroz projekat EU info kutak na sjeveru Crne Gore biće realizovano preko 65 aktivnosti na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Rožaje i Kolašin”.

Projekat „ EU info kutak na sjeveru Crne Gore” u Bijelom Polju  finansijski je podržan kroz javni poziv OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE.

Projekat OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija.