EU NAJUSPJEŠNIJI PROJEKAT MIRA U ISTORIJI

EU NAJUSPJEŠNIJI PROJEKAT MIRA U ISTORIJI

Evropska unija počela kao šest ujedinjenih zemalja i desila se ekspanzija, svi hoće da se pridruže, što je po njegovom mišljenju lijepo da se različite tradicije i kulture upoznaju, kazao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Riccardo Serri, u uvodnom izlaganju na panelu „Evropska unija u očima mladih“ koji je NVO Multimedijal Montenegro realizovala kroz projekat EU kutak u saradnji sa EU delegacijom, Ministarstvom evropskih poslova, Evropskom kućom i opštinom Kolašin

On naglašava da je Zapadni balkan je dio evrope, pogotovo Crna Gora jer je na pragu ulaska u EU, te da je EU spremna za Crnu Goru.

Panelu su pored Rikarda Serrija prisustvovali i Državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović, dr Ralf Reusch, zamjenik šefa misije Ambasade Njemačke u Podgorici, predsjednik opštine Kolašin Petar Bakić.

Dr Ralf Reusch, zamjenik šefa misije Ambasade Njemačke u Podgorici smatra da je ova diskusija je o našoj budućnosti i našim mogućnostima, te naglašava da je EU najuspješniji projekat mira u istoriji.

Reusch smatra da će se ulaskom u EU popraviti život u Crnoj Gori kada govorimo o edukacijama, IT sektoru.

Mladi ljudi su izuzetno bitni za proces evropske integracije. U Crnoj Gori nam nedostaje znanja o EU i pregovaračkom procesu i bitno je da svi, svakog dana aktivno učimo i znamo što više o značaju ulaska naše države u EU, poručio je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova (MEP) Bojan Božović.

Božović je kazao da je ovaj vid dijaloga sa mladima “neophodan za razmjenu iskustava, znanja i rješenja”.

Božović je kazao i da se migracije stanovnista dešavaju, a ne možemo ih zaustaviti. Istakao je da je aktivna uključenost civilnog sektora u proces EU integracije “neophodan i jedinstven resurs da se dođe do briljantnih ideja za unaprjeđenje svih procesa”.

„Nemamo vremena za gubljenje, moramo da shvatimo da ulazak u EU znači i poboljšanje kvaliteta života i povećanje standarda svih građana Crne Gore“, zaključio je Božović.

Dr Ralf Reusch smatra da Crna Gora brzo ide naprijed i brzo napreduje u pogledu učlanjivanja, te da je Crna Gora jedina država koja je otvorila svako poglavlje.

Između ostalog, tokom panel diskusije mladi su diskutovali o mogućim migracijama stanovništva koja bi se mogla desiti nakon ulaska Crne Gore u EU, na koji način će EU podržati poboljšanje infrastrukture, i ekonomije, kao i koji je to najveći problem za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji..

Predsjednik NVO MMNE, Željko Đukić, na samom početku događaja pozdravio je prisutne i zahvalio se na izdvojenom vremenu, a kako je kazao cilj događaja jeste

Da svi zajedno kroz ovakve organizacije i događaje damo doprinos da Crna Gora postane što prije članica Eu. Osim toga, da vidimo kako mladi vide EU, i šta misle o ulasku Crne Gore u EU.

Đukić je u svom izlaganju naveo da je vrlo važno decentralizovati događaje koji se uglavnom dešavaju u Podgorici, jer, kako naglašava, u EU ne ulazi samo Podgorica, već svi građani i sve opštine.

Đukić ističe da je potrebno da građani promijene svoje navike kako bismo bili u zajednici sa građanima koji imaju i poštuju već propisana pravila.

Panel diskusiju organizovali su NVO MMNE u saradnji sa Evropskom Kućom, Evropskom delegacijom, Njemačkom ambasadom, opštinom Kolašin i ministarstvom Evropskih poslova.

Projekat „Evropski kutak“ realizuje NVO Multimedijal Montenegro, a podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“. Projekat sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mrežom, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska komisija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave.

Evropska unija u Crnoj Gori @topfans EU KutakEvropska kućaME4EU