Inteziviran rad PORALIST Međuopštinske radne grupe

U sklopu projekta PORALIST radna grupa zadužena za izradu ciljeva i mjera na polju održive upotrebe i zaštite prirodnih resursa, održala je 4. zajednički sastanak u petak, 12. juna u hotelu Franca u Bijelom Polju. Članovi međuopštinske radne grupe nastavili su rad na definisanju pojedinih elemenata zajedničkog Akcionog plana. Zbog još uvek važećih mjera na graničnim prelazima između Srbije i Crne Gore, članovi radne grupe sa područja opštine Prijepolje prisustvovali su sastanku putem skype konferencije.
Tokom sastanka se diskutovalo o SWOT analizi, koja je definitivno uobličena nakon dopuna učesnika, koji su aktivno i kroz konstruktivne predloge razgovarali o definisanim snagama, slabostima, prilikama i prijetnjama koj se odnose na sektor lekovitog bilja i zaštite biodiverziteta u prekograničnom području. Započeti su i razgovori o strateškim prioritetima, ciljevi,a i mjerama na polju održive upotrebe i zaštite prirodnih resursa. Usaglašeni stavovi do kojih se došlo na ovom sastanku biće integrisani u zajednički predlog Akcioniog plana, koji predstavlja jedan od ključnih rezultata Poralist projekta i važan korak napred za valorizaciju i održivo korišćenje prirodnih resursa za dobrobit dolazećih generacija. Ohrabruje spremnost lokalnih samouprava da dodatno podrže ovaj sektor, kako kroz proširenje ili modifikaciju postojećih programa, tako i kroz uvođenje novih. Čim se steknu uslovi i omogući slobodno kretanje ljudi preko granica, međuoppštinska radna grupa će pre finalizacije dokumenta, održati još dva zajednička sastanka, nakon čega će Akcioni plan biti predstavljen na javnom skupu koji će se održati u Prijepolju.

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, a partnerski na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje, sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i NVO Multimedijal Montenegro. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.