KIZ – NOVI PROJEKAT POSVEĆEN KREATIVNOM SEKTORU CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE

KIZ – NOVI PROJEKAT POSVEĆEN KREATIVNOM SEKTORU CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE

NVO MMNE delegacija boravila je u Jablanici gdje su Željko Đukić, predsjednik I programski menadžer za IT I Inovacije Adis Softić potpisali ugovor za novi EU projekat koji će trajati dvije godine.

Adis Softić, programski menadžer za IT I Inovacije saopštio je da mu je posebno drago što radimo sa više partnera jer će to biti sjajna prilika da razmjenimo znanja I iskustva. Kreativne industrije su veoma važne za cijeli region, a NVO MMNE je organizacija koja istinski poznaje prednosti I mane ovog sektora. Kroz projekat će se stvoriti uslovi za dinamičniji razvoj ovog sektora. Sa ciljem da se akterima u ovoj oblasti na sjeveru Crne Gore kroz mašine I infrastrukturu koju MMNE ima istinski pomogne.

Svečanim potpisivanjem Ugovora o saradnji prekograničnog partnerstva za zapošljavanje bez granica u sektoru kreativnih industrija. Otpočele su aktivnosti  realizacije projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica–Creative Industries for Employment Without Borders”.

Nosioc projekta koji finansira Evropska unija u programu prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora je Opšina Jablanica, a partneri na projektu su: Opština Danilovgrad (Crna Gora), NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) Bijelo Polje (Crna Gora), Opšina Konjic i Udruženje za preduzetništvo  i posao LiNK Mostar.

“Kreativne industrije su najbrže rastuće industrije u svijetu. Obuhvataju 11 sektora i 57 zanimanja od muzeja/biblioteka, umjetnosti i tradicionalnih zanata do kompjuterskih programa/igara. Kroz projekat zajedničkom prekograničnom saradnjom želimo da iskoristimo prekogranične resurse i potencijale  lokalnih zajednica te stvorimo bolje okruženje za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija”, saopštio je Željko Đukić predsjednik NVO MMNE prilikom obraćanja.

KIZ – NOVI PROJEKAT POSVEĆEN KREATIVNOM SEKTORU CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE

Prije svečanog čina potpisivanja ugovora, predhodnog dana održan je zajednički sastanak projektnih partnera i radionica o uspostavljanju resursnih centara za kreativne industrije, izvršen obilazak budućeg centra u Muzeju Bitka za ranjenike na Neretvi, te kratka prezentacija Projekta.

Na održanoj press konferenciji nakon potpisivanja ugovora, u ime učesnika u projektu: Damir Šabanović, Zorica Kovačević, Željko Đukić i Tomislav Majić, izrazili su svoje zadovoljstvo učešćem u jednom ovako velikom projektu delegacije Evropske unije u BiH i izrazili nadu da je ovo početak jedne mnogo šire prekogranične saradnje.

Đukić je dodao da kroz projekat želimo kreirati mjesta za sve zainteresovane građane, ali prije svega mlade, gdje će doći i dobiti informacije o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja u sektoru, koristiti modernu opremu za rad, biti u mogućnosti da prisustvuju obukama i da se povezuju sa firmama i osobama sa sličnim interesima u prekograničnom području.

Uspostaviće se četiri resursna centra, po jedan u svakoj od partnerskih opština, drago nam je što će jedan biti u Bijelom Polju, a kroz njega će biti pružene različite usluge  građanima. Pored otvaranja resursnih centara, omogućit će se i stažiranje u sektoru, uspostavu i korištenje prekograničnog informacijskog sistema zapošljavanja, omogućiti specifične obuke za preko 360 osoba, te kreirati bolje mogućnosti za one koji žele pokrenuti vlastiti biznis.

ME4EU

Evropska unija u Crnoj Gori

EU Info Centar

NVO MMNE