KUPCI SU NEDOVOLJNO INFORMISANI O SVOJIM POTROŠAČKIM PRAVIMA!

KUPCI SU NEDOVOLJNO INFORMISANI O SVOJIM POTROŠAČKIM PRAVIMA!

,,Kupac je uvijek u pravu“, nepisano je pravilo u trgovini. Prodavac bi trebao uvijek da izađe u susret kupcu. Dok potrošač prije svega mora da zna kada može uložiti reklamaciju na kupljeni proizvod, odnosno kada ima osnova za to. Zakon o zaštiti potrošača jasno definiše prava i obaveze kupaca. A svjedoci smo da prodavci često zloupotrebljavaju činjenicu da su kupci nedovoljno informisani o svojim pravima.

Potrošači koji su online kupili robu imaju pravo da raskinu ugovor ako rok za isporuku nije ispoštovan, a trgovac je dužan da vrati novac u roku od 3 dana. Naglo povećanje prodaje u elektronskim prodavnicama, na koju je uticala pandemija, dovelo je i do porasta broj prigovora potrošača koji se žale da kompanije ne objavljuju isporuke u ugovorenom roku, ne odgovaraju na pozive, mejlove i ne vraćaju novac.

KUPCI SU NEDOVOLJNO INFORMISANI O SVOJIM POTROŠAČKIM PRAVIMA!

U slučaju da ste nezadovoljni kupljenom robom, imate mogućnost da zatražite povraćaj novca, zamjenu robe ili popravku o trošku prodavca.

Ovaj projekat namijenjen je upoznavanju stanovnika o pravima i bezbijednosti online kupovine i kroz njega želimo uticati na poboljšanje stanja u cjelokupnom potrošačkom društvu kroz podizanje svijesti, edukaciju i informisanje potrošača o sadržaju njihovih prava kao i načinu ostvarivanja.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva ekonomskog razvoja, a sprovodi ga NVO Multimedijal Montenegro