LEKOVITO BILJE U FUNKCIJI RAZVOJA ODRŽIVOG TURIZMA

U skladu sa planiranim aktivnostima projekta Protektivna opservatorija regionalnog areala lekovitog bilja kao žive prekogranične infrastrukture održivog turizma – PORALIST, 11. decembra 2019. godine u hotelu Franca, sa početkom u 11.00 časova, održaće se trening za sve zainteresovane sa teritorije opštine Bijelo Polje.
Tema 2. treninga je udruživanje i poslovno umrežavanje, kao model saradnje pojedinica sa zajedničkim interesima, koji kroz povezivanje sa pružaocima usluga iz drugih sektora mogu lakše ostvariti svoje ciljeve. Učesnici treninga imaće priliku da se upoznaju sa oblicima udruživanja u skaldu sa važećima zakonima, kroz primere uspešnih udruženja i zadruga u okruženju, čije delovanje je pozitivno uticalo na razvoj ruralnih područja. Drugi deo treninga baviće se temom uvođenja lekotog bilja u turističku i ugostiteljsku ponudu, kroz razvoj turističkih proizvoda i gastronomije baziranih na lekovitom bilju. To je posebno važno sa aspekta postojećih potencijala prirodnih resursa ovog područja i korišćenja u funkciji ekonomskog razvoja lokalnih zajednica.

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, a partnerski na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje, sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i NVO Multimedijal Montenegro.

U prilogu Vam dostavljamo agendu treninga i molimo Vas da potvrdu svog učešća pošaljete na adresu office.mmne@gmail.com, najkasnije 09. decembra 2019. godine.

 

10:30 – 11:00 Dolazak i registracija učesnika
11:00 – 11:30 Pozdravna reč dobrodošlice

Dinamika realizacije PORALIST projekta

Željko Đukić, NVO Multimedijal Montenegro

11:30 – 12:00 Udruživanje i poslovno povezivanje kao oblik preduzetništva na primeru ruralnog razvoja

Todora Aleksić, Regionalna razvojna agencija Zlatibor 

12:00-12:45 Pravne forme povezivanja aktera ruralne ekonomije

Todora Aleksić, Regionalna razvojna agencija Zlatibor 

12:45 – 13:00  Pauza za osveženje
13:00 – 14:00 Primeri dobre prakse i uspešnog povezivanja

dr Miroslav Ivanović, Regionalna razvojna agencija Zlatibor 

14:00 – 14:45 Lekovito bilje kao živa prekogranična infrastruktura održivog turizma

dr Miroslav Ivanović, Regionalna razvojna agencija Zlatibor 

14:45 – 15:00 Diskusija i zaključci 
15:00 – 16:00 Pauza za ručak