MAGIJA I HEMIJA

MAGIJA I HEMIJA

U sklopu projekta „Učenje nije mučenje“ za 20 učenika srednjih škola realizovana je eksperimentalna radionica „Uradi sam“.

Radionica je imala za cilj da kroz angažovanje učenika utiče na rješavanje problema kao što su nedovoljna motivisanost za upis fakulteta prirodnih nauka. Osim toga da utiču na razvijanje novih metoda rada sa učenicima srednjih škola. I unapređenje i modele obrazovanja, kao i razvijanje svijesti o značaju cijeloživotnog učenja.

“Današnjoj radionici prisustvovali su učenici prvog i četvrtog razreda naše škole. I prezentovali smo nekih 10 do 15 eksperimenata. To su uglavnom ekseprimenti kojima smo se predstavili na Festivalu nauke, koji je realizovan krajem Maja. Eksperimetni koje smo danas predstavili su: Duh iz boce, Slonova pasta, Magični cvijet”, kazao je Nikola Simović. Simović je profesor hemije u Srednjoj Stručnoj školi iz Bijelog Polja.

Radionica je privukla pažnju srednjoškolaca, te je istoj prisustvovalo preko 20 učenika, koji su vidno zadovoljni napustili prostorije u kojima su predstavljeni eksperimenti.

Da je radionica bila uspješna, zanimljiva i drugačija od ostalih konstatovali su i učenici ove škole.

“Danas smo bili na radionici ,,Uradi sam“ u kojoj sam i sam učestvovao. Bilo je razanih eksperimenata, prilično zanimljivih u kojima sam uživao. Današnja nastava je bila zanimljiiva i drugačija od ostalih”, kazao je Lazar Femić, učenik iz Srednje stručne škole Bijelo Polje, koji pohađa smjer prehrambeni tehničar.

Projekat „Učenje nije mučenje“ doprinosi popularizaciji nauke i unapređenju kvaliteta i metodologije obrazovanja u srednjim školama u Bijelom Polju, Beranama i Mojkovicu. Projekat daje podršku uključivanju učenika u naučnopopularne projekte. Pruža učenicima priliku da razviju svoje sposobnosti i motivaciju da prikažu svoje naučno-istraživačke radove široj zajednici.

Projekat sprovodi NVO Multimedijal Montenegro, a finansiran je od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.