PENZIONERI SU NEDOVOLJNO INFORMISANI O KORIŠĆENJU ELEKTRONSKIH SERVISA!

PENZIONERI SU NEDOVOLJNO INFORMISANI O KORIŠĆENJU ELEKTRONSKIH SERVISA!

U sklopu realizacije projekta IKT za starije sprovedena je anketa koja je imala za cilj da obuhvati 50 osoba starije populacije iz određenih ustanova i institucija. Zadatak je bio da na osnovu analize dobijenih rezultata ustanovimo koliko su penzioneri trenutno digitalno pismeni. Da vidimo da li se plaše interneta i pametnih uređaja. I koliko su spremni da sada u poznim godinama nauče nove stvari.

Upitnik je bio otvorenog tipa, sačinjen od 18 raznovrsnih pitanja i sproveden je na teritoriji Opštine Bijelo Polje.

PENZIONERI SU NEDOVOLJNO INFORMISANI O KORIŠĆENJU ELEKTRONSKIH SERVISA!

Analizom dobijenih podataka, možemo vidjeti da je generalno uključenosti penzionera u korišćenje elektronskih servisa relativno slaba. Iako neki od njih koriste pametne uređaje, u vrlo malom procentu koriste sve njegove prednosti.

Elektronsko plaćanje i elektronska kupovina su i dalje tabu tema za penzionere. Od ukupnog broja anketiranih 26% njih je na pitanje ,,Koliko vjerujete elektronskim servisima“ dalo ocjenu 1, što znači da se mora radi na sticanju povjerenja kod penzionera po pitanju online servisa.

Takođe, kroz cjelokupnu kampanju smo pominjali koliko penzioneri malo koriste mogućnosti koje imaju pametni telefoni. Shodno tome 78% nikada nije koristilo elektronske servise. A 22% onih koji su koristili, opredjelili su se za servis eZdravlje, online kupovinu i elektronsko bankarstvo, ali u vrlo malom procentu.

Uprkos svemu navedenom, kod starijih ipak postoji želja za učenjem novih stvari. Pa je 62% anketirane populacije izrazilo želju da koristi online servise i 64% njih bi učestovalo u obuci koju će u narednom periodu sprovesti NVO MMNE.

PENZIONERI SU NEDOVOLJNO INFORMISANI O KORIŠĆENJU ELEKTRONSKIH SERVISA!

Ovaj projekat je namijenjen digitalnom opismenjavanju starijih, to jeste njihovoj edukaciji i stvaranju uslova da budu u mogućnosti da koriste elektronske servise i završavaju sve svoje obaveze iz udobnosti doma.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva javne uprave, a sprovodi ga NVO Multimedijal Montenegro. Ministarstvo javne uprave Crne Gore