Mladi na primjeru uspješnih preduzeća iz Bijelog Polja stekli nova znanja

U sklopu projekta  “Razvoj omladinskih preduzetničkih vještina”  mladi posjetili 3 uspješna preduzeća iz Bjelog Polja

NVO Multimedijal Montenegro organizovala je za mladih koji su uključeni u realizaciju projekza posjetu uspješnim preduzećima sa teritorije opštine Bijelo Polje, to je jedna od aktivnosti  projekta  “Razvoj omladinskih preduzetničkih vještina”  koji je finansiran od strane Ministarstva sporta i mladih.

 

Polaznici projekta su imali priliku da obiđu, upoznaju se sa poslovanjem i praktičnim radom grafičkog centra “Merkator” sa sjedištem u Pruškoj, preduzeća “Mikro Mont” sa sjedištem u Kruševu i preduzeća “Imperijal” sa sjedištem u Industrijskoj zoni.

 

“Cilj ovog projekta je da animiramo mlade ljude, da ih obučimo, upoznamo sa praktičnim stvarima koje se dešavaju u samoj fazi pripreme, promišljanja, ali i kasnije u radu i vođenju jednog preduzeća, a sve kako bi ih motivisali da na kraju projekta pokrenu svoje biznise, eventualno da osnaženi nakon obuke budu kompetentni na tržištu rada”, kazao je koordinator projekta i izvršni direktor NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić.

Projekat obuhvata tri modula obuka.

Prvi modul je finansijski i administrativni menadžment u preduzeću, drugi je izrada biznis planova za finansijske institucije i treći modul je kurs njemačkog jezika.

Osim toga biće organizovano još posjeta preduzećima, najavio je Đukić.

“Vjerujem da je ovo dobra prilika da pomognemo mladima da preskoče sitne greške u samom početku zasnivanja i vođenja preduzeća, kako bi njihov biznis bio uspješan”, kazao je Đukić.

Kroz projekat “Razvoj omladinskih preduzetničkih vještina” obezbijeđeni su i kvalitetni predavači.

Predavač u oblasti administrativnog i finansijskog menadžmenta biće Jasmin Omerhodžić koji je jedan od suvlasnika kompanije “Merkator”, zatim Dževad Mekić regionalni ekspert za oblast izrade biznis planova za finansijske institucije, dok će kurs njemačkog jezika voditi profesorica Martina Lutovac.

Tokom praktinče posjete mlade u ugostili Alen Ljuca – jedan od ševova u preduzeću Merkator, Muzafer Ljuca Direktor preduzeća Mikro Mont I Željko Kalezić direktor finansija kompanije Imperijal.

Tokom svake projete doneseni su zaključci, prema priječima Alena Ljuce za uspjeh u potrebno imati strpljenje I razumjevanje za potrebe kupaca.

Željko Kalezić je iskoristio poentirao rečenicom da je najveća reška ne pokušati a Muzafer Ljuca da je veoma važno vjerovati u sebe a novac će sigurno doći. Jedna od zajedničkih poruka tokom obilaska I razgovora sa  predstavnicima preduzeća je da u Crnoj Gori postoji povoljan ambijent za preduzetničko djelovanje I da poslovanje u našoj državi ima perspektivu.

Osim njih učešće u projektu će uzeti i gostujući predavači, tj. drugi uspješni privrednici koji će dati predloge i sugestije mladima u konceptu razvoja ideja za biznis, a kasnije i vođenje preduzeća.

Mirza Ećo jedan od polaznika ovog projekta kazao je da mu je želja da se bavi ugostiteljstvom te da se iz tog razloga i prijavio za učešće u istom.

“Mislim da ovaj projekat može da pomogne u ostvarivanju mog cilja. U Bijelom Polju ima dosta uspješnih privatnika, a ovim posjetama mogu da prikupim dosta ideja za realizaciju mojeg plana”, kazao je Mirza.

Adis Kujović ističe da se na projekat prijavio kako bi unaprijedio svoja znanja i vještine, te da nauči nove programe za rad u preduzetništvu.

“Cilj mi je produbim svoja znanja kako bi se bolje izborio sa savremenim tokovima ekonomije i nekim novim stilovima. Očekujem da će kurs preduzetničkih vještina doprinijeti tome da se bolje snađem u daljem radu”, kazao je Adis.

Podsjećamo u projekta je uključeno 25 mladih koji su srednjoškolci, student, nezaposlena lica ili lica privremeno zaposlena, a koja će nakon edukacija pokrenuti sopstveni biznis sredstvima IRF fonda za početnike, bili konkurentniji na tržištu rada, imati veće šanse za zaposlenje i ovladati novim saznanjima iz oblasti preduzetništva.