Mladima održano predavanje o istoriji EU

Mladima održano predavanje o istoriji EU

NVO Multimedijal Montenegro organizovala je danas u Bijelom Polju predavanje o istorijatu Evropske unije kojem su prisustvovali učenici gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“. Prisutni učenici slušali su o istoriji i nastanku Evropske unije, a kako je kazao predsjednik nevladine organizacije ,,Multimedial Montenegro“,  Željko Đukić mladi su upoznali istoriju i sam nastanak EU. 

,,Smatram da je važno da mladi  znaju proces i razlog nastanka Evropske unije, s’ obzirom da će oni do 2025. godine imati priliku da uživaju u benefitima koji će Crnoj Gori biti dostupni kada postane članica Evropske unije, između ostalog ono što je važno za mlade to su bolji kvalitet života, mobilnost, studiranje u inostranstvu ali i brže zaposlenje. Vjerujem da će u nastavku njihovog školovanja i kasnije zaposlenja imati prilike da se kroz druge i slične projekte upoznaju sa drugim aspektima evropskih integracija i Evropske unije“, dodaje Đukić. Predavanje gimnazijalcima o EU održao je EU ekspert, predavač Goran Prebiračević, on je kazao  da su učenici pored istorijata slušali i o aktuelnim temama u Crnoj Gori. ,,Pričali smo otvoreno o stvarima koje njih zanimaju, programima razmjene studenata i o svemu onome što oni nijesu znali o Evropskoj uniji“, ističe Prebiračević. 

Đukić je istakao da je ovo  tek prva aktivnost koja je organizovana ta temu EU integracija, već do kraja decembra se organizuje sledeća aktivnost koja za cilj ima informisanje opštinskih službenika, direktora preduzeća čiji je osnivač opština, i javnih ustanova o dostupnim EU fondovima. Sledeće godine realizujemo treću, završnu aktivnost gdje će u fokusu biti NVO organizacije, sa njima razgovaramo o trenutnim i u perspektivi dostupnim mogućnostima finansiranja projekata NVO organizacija u Bijelom Polju.