NAJAVA: TRENING ZA PODIZANJE KAPACITETA PREDSTAVNIKA TURISTIČKOG SEKTORA  

POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINGU ZA PODIZANJE KAPACITETA PREDSTAVNIKA TURISTIČKOG SEKTORA  

U skladu sa planiranim aktivnostima projekta Protektivna opservatorija regionalnog areala ljekovitog bilja kao žive prekogranične infrastrukture održivog turizma – PORALIST,  RRA Zlatibor i NVO Multimedijal Montenegro organizuju trening za podizanje kapaciteta predstavnika sektora turizma, u utorak, 27. oktobra 2020. godine u Press centru hotela Franca, sa početkom u 11.00 časova.

Cilj treninga je da kroz diskusiju sa akterima iz prekograničnog područja čija je djelatnost direktno ili indirektno povezana sa turizmom kao razvojnim prioritetom obje opštine, razmotrimo mogućnosti za valorizaciju bogatstva ljekovitog bilja kroz diversifikaciju turističke ponude bazirane na ovom prirodnom resursu. Kako u zemlji tako i u inostranstvu,  postoji veliki broj primjera dobre prakse manjih zajednica iz ruralnih područja, koje su uspele da prepoznaju lokalne vrjednosti i kroz njihovo čuvanje i integraciju sa ostalim sektorima, otvore put uspješnom ekonomskom razvoju i prosperitetu svojih stanovnika. Prirodne lepote, bogatstvo kulturno-istorijske baštine i multikulturanost ovog područja jesu vrjednosti koje privlače značajan broj turista, ali je za kontinuiran napredak potrebno raditi na unaprjeđenju i obogaćivanju turističke ponude novima sadržajima. I Prijepolje i Bijelo Polje spadaju u područja sa izuzetnim bogatstvom biodiverziteta i te potencijale treba iskoristiti  za animaciju što većeg broja posjetilaca.  Analize trendova u turizmu pokazuju da se turisti svih profila sve više okreću ka boravku i odmoru u prirodi, a upravo je neiskorišćenost bogatstva lekovitog bilja na ovom području, prilika da se kroz kreiranje novih turističkih proizvoda i njihovu promociju, obogati turistička ponuda i privuče veći broj turista i posetilaca.

Na treningu će biti reči o  primjerima turističke valorizacije ljekovitog bilja, mogućnostima da se kreiraju jedinstveni doživljaji za turiste na obje teritorije, kanalima promocije ovih sadržaja sa turistima koji posećuju destinacije u okruženju i drugim ciljnim grupama.  Sastanak ce pružiti šansu prisutnima da daju predloge i sugestije za kreiranje novih turističkih proizvoda baziranih na ljekovitom bilju, koji će kasnije adekvatnom promocijom i marketingom postati sastavni dio turističke ponude obje prekogranične opštine obuhvaćene PORALIST projektom.

 

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, a partnerski na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje, sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i NVO Multimedijal Montenegro.

Prijave se vrše  putem e-maila nvommne@gmail.com

ili telefona 069 113 114

AGENDA:

10:45 – 11:00 Dolazak i registracija učesnika
11:00 – 11:15 Pozdravna rječ dobrodošlice

Željko Đukić, NVO MMNE Bijelo Polje

11:15 – 14:00 Primjeri dobre prakse u kreiranju turističkih sadržaja baziranih na ljekovitom bilju

Ključni elementi turističkog proizvoda baziranog na resursu ljekovitog bilja

Identifikacija ključnih lokacija baziranih na resursu ljekovitog bilja na posmatranom području – rad u grupama

Mogući modeli valorizacije identifikovanih resursa- rad u grupama

Snežana Milisavljević, RRA Zlatibor

14:00- 14:30  Uloga svih aktera lanca vrjednosti u kreiranju, prezentaciji, marketingu i promociji turističkog proizvoda baziranog na ljekovitom bilju

Snežana Milisavljević, RRA Zlatibor

14:30 – 15:00 Diskusija i zaključci 
15:00  Ručak