NOVINARSTVO I MEDIJSKA PISMENOSTI-MILOVAN NOVOVIĆ

NOVINARSTVO I MEDIJSKA PISMENOSTI-MILOVAN NOVOVIĆ

U prostorijama Centra za profesionalnu edukaciju NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) organizovala je gostovanje novinara dnevnog lista Dan, Milovana Novovića. Ova aktivnost nije realizovana kroz neki projekat, nije finansirana niti finansijski podržana. Događaj je isključivo naš doprinos i naša inicijativa da dodatno edukujemo mlade kazao je Željko Đukić predsjednik NVO MMNE. U vrijeme digitalizacije, lažnih vijesti, mnogobrojnih relevantnih i irelevantnih portala, veoma je važno da shvatimo šta su mediji I novinarsvo. Kao I kako sve to funkcioniše i kako doći do istinitih, stvarnih, objektivnih i pravih vijesti.

Gospodin Novović je sa mladima razgovarao o medijskoj pismenosti i novinarstvu, na sebi svojstven način, otvoreno i iskreno. Omladina je bila veoma zainteresovana za ovu temu, što je pokazao I veliki broj postavljenih pitanja.

Novinar Milovan Novović nije skrivao zadovoljstvo što je bio gost kod nas u Bijelom Polju i što je mladima prenio svoja bogata iskustva o novinarstvu. On se bavi već 39 godina ovim poslom. “Priča je tekla od samih početaka u poslu, pa preko svih iskustava, koliko se voli novinarstvo. Koliko je bilo lako, koliko je bilo teško, koliko moraš biti privržen poslu. Da bi posao radio na najbolji mogući način potrebno je da voliš i cijeniš posao, da poštuješ svakog oko sebe” istakao  je Novović.

NOVINARSTVO I MEDIJSKA PISMENOSTI-MILOVAN NOVOVIĆ

“Lijep je osjećaj kada među mladim ljudima osjetite da postoji ljubav prema novinarstu i prepoznate želju da se bave ovim poslom. Nije lako baviti se ovim poslom, zahtjeva da uložiš sebe kao i sva svoja znanja. Da poštuješ sebe i druge, da sarađuješ sa kolegama. Nema mnogo mladih novinara u Bijelom Polju i trebalo bi poraditi na tome. Novinar nije lako biti ni u ovom vremenu, ni u prošlom, niti u budućem koje dolazi”, zaključio je Novović.

Vrlo smo zadovoljni ovim događajem i smatramo da ovakva predavanja treba da čuju svi, a ne samo mladi uzrasta od 18 do 25 godina kaže Đukić. Prije desetak dana je organizovan sličan  događaj za osnovce i srednjoškolce, gdje je predavanje održala novinarka Vijesti Jadranka Ćetković. Zaista je važno da mladi koji su korisnici interneta i društvenih mreža, razumiju na koji način treba da percipiraju informacije koje su im dostupne, jer svi znamo da na bazi dostupnih informacija na društvenim mrežama, portalima, mnogi naši građani, posebno mladi formiraju svoje mišljenje ali i donose životne odluke. Naš cilj je da usmjerimo mlade u pravom smjeru i baš je to razlog organizovanja ovakvih događaja. Gospodin Milovan Novović, kao dugogodišnji novinar je neko ko je adekvatno objasnio mladima kako funkcioniše novinarstvo. Šta je zapravo medijska pismenost, jer će se možda neko od njih odlučiti baš za poziv novinara.