NVO MMNE će kroz projekat prikazati tradicionalno dobre međunacionalne i međuljudske odnose u Bijelom Polju

Nevladina organizacija Multimedijal Montenegro  predstavila je na putem elektronske press konferencije novi projekat „Tradicionalno dobri međunacionalni odnosi u Bijelom Polju“ koji realizuje u saradnji sa Fondom za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Ovaj projekat, za koji je predviđeno da traje pet mjeseci, za cilj ima  da ovjekovječi i fotografijom zabilježi tradicionalnu vrijednost Bijelog Polja, suživot i dobre međuljudske i međunacionalne odnose.

„Imaćemo priliku da u narednih pet mjeseci upotrebom savremenih digitalnih formata posebno fotografije sačuvamo od zaborava pokažemo ono na šta smo mi Bjelopoljci posebno ponosni – dobre, komšijske, prijateljske, međunacionalne i međuljudske odnose u našem gradu“, kazao je na pres konferenciji Željko Đukić Predsjednik NVO Multimedijal Montenegro podsjećajuči i da je Bijelo Polje i dobitnik priznanja za najtolerantniji grad u Crnoj Gori.

Đukić je istakao u svijetlu aktuelnih događanja i podizanja tenzija da je sada idealan trenutak da se podsvetimo toleranciji i međusobnog uvažavanja.

„Pokušaćemo da prikažemo da u Bijelom Polju imamo jednu lijepu, skladnu i tolerantnu atmosferu među svim vjerskim zajednicima i građanima bez obzira na njihovu nacionalno ili vjersko opredjeljenje“, kazao je Đukić.

Najavio je da naredni dana  kreću sa fotografisanjem na terenu.

„ Cilj nam je da kroz objektiv fotoaparata zabilježimo sve ono što će na pravi način prikazati dobre komšijske i prijateljske relacije među građanima. Da sačuvamo fotografijom ono što je tradicionalno dobro u Bijelom Polju“, naveo je Đukić.

Naglašava da će zapravo time prikazati Bijelo Polje onakakvim kakvo zaista jeste, grad tolerancije, mješovitih brakova, prijateljstva, zajedničkih proslava Bajrama i Božića i tome slično.

„Sačinićemo publikaciju koja će sadržati sve te fotografije i biće urađena u većem tiražu , paralelno s  tim a na samom kraju projekta organizovaćemo i izložbu fotografija. Takođe, za  potrebe ovog projekta izradićemo i web sajt kako bismo svim Bjelopoljcima i građanima Crne Gore koji žive van granica naše države omogućili dostupnim sve ono što ćemo uraditi. Pozivam sve građane kojima se dopada ova naša ideja da na nam se jave i ako se prepoznaju u nečemu od prethodnog da nam se jave ako su zainteresovani i da eventualno fotografijom ovjekovječimo i njihovu bračnu, prijateljsku i drugu međukulturalnu i međunacionalnu priču“, kazao je Đukić napominjući da će Multimedijal Montenegro to prikazati na inovativan i kreativan način kao i do sada.

Nvo je već imala sličan projekat, u fokusu bili Bošnjaci i muslimani, te Srbi i naravno tradicija i kultura crnogorksog sela

„Smatramo da je ovaj projekat kruna našeg dosadašnjeg rada kada je ovakav pristup realizacije projekata u pitanju i očuvanja svega onoga što je reprezentativno za naš Grad“, naglasio je Đukić ističući da će proizvodi ovog projekta biti idelalan podsjetnik lijepih vremena u decenijama koje slijede.

Svi koji su zainteresovani za učešće u projektu ali za ostale aktivnosti ove NVO mogu posjeti sajt www.mmne.me

Multimedijal MNE, će prilikom svih aktivnosti poštovati preporuke NKTa.