NVO MMNE u Bijelom Polju obilježila 9. Maj dan EU

NVO Multimedijal Montenegro je na svojstven način u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima i raspoloživim ljudskim  resursima  obilježila 09. Maj  dan EU.

Jutros je na gradskom trgu postavljena instalacija sa simbolima Evropske unije, pored koje su se svi zainteresovani sugrađani mogli fotografisati u terminu od 13 do 15 časova.

Prema riječima Željka Đukića ovo je bio njihov kreativan način da skrenu pažnju medija, građana I prolaznika kako bi obilježili 9. Maj dan EU. Evropske integracije su među prioritetnim ciljevima NVO Multimedijal I već skoro 10 godina u kontinuitetu rade na promociji Evropske Unije. Veliki broj građana je radoznalo fotografisao postavljene simbole izrađene od stiropora koje je NVO Multimedijal finansirala od sopstvenih sredstava.

 U  Skupštinskoj sali opštine Bijelo Polje organizovana je I završna konferencija za medije povodom projekta ,,Evropa za sve“, koji je ova NVO realizovala prethodna četiri mjeseca.

U okviru projekta dodijeljeni su i sertifikati polaznicima treninga iz Bijelog Polja, Berana, Pljevalja i Plava.

Cilj projekta ,,Evropa za sve“ bio je da edukuje zainteresovane strane za pripremu projektnih prijedloga za IPA i druge međunarodne fondove, radi uspješnog obezbjeđivanja finansijskih sredstava. Predsjednik nevladine organizacije ,,Multimedijal Montenegro“, koordinator projekta ,,Evropa za sve“, Željko Đukić, na današnjoj konferenciji kazao je da je zadovoljan realizacijom i efektima projekta.

,,Svjesni smo da državni i opštinski službenici nijesu u dovoljnoj mjeri imali razvijene kapacitete za pisanje evropskih projekata, niti su povukli besplatna sredstva iz EU fondova. Nadamo se da će nakon realizacije ovog projekta motivacija za izradu evropskih projekata biti na većem nivou“, istakao je Đukić, i dodao da će i nakon perioda koji je predviđen za konsultacije biti naraspolaganju zainteresovanima za pružanje informacija.

,,Sproveli smo četiri treninga u okviru kojih su obučene 103 osobe. Najposjećeniji treninzi bili su u u Beranama, dok smo najmanji broj posjeta imali u Plavu, što je realno zbog broja stanovnika. Nadamo se da će naša NVO na krilima ovog projekta u budućnosti raditi na implementaciji sličnih projekata, jer smo došli do zaključka da bi bilo jako važno da u narednom periodu radimo na slilčnim treninzima“, navodi predsjednik NVO ,,Multimedijal Montenegro“.

“Potrudili smo se a današnjem obilježavanju dana EU damo dodatnu važnost pa smo iz tog razloga upravo današnji dan I odabrali za održavanje završne konferencije I dodjelu uvjerenja. Narednih dana planiramo organizovati I panel diskusiju sa fokusom na benifite koje će grđani ostvariti učlanjenjem Crne Gore u EU ali i o dosadašnjim reformama koje se sprovode ili  su sprovedene u Državi, posebno na one koje se tiču lokalnog nivoa.

Treninge su vodili međunarodno priznati eksperti, jedan od evaluatora tih projekata za poziv Srbija-Crna Gora, Marko Rakić, kao i Goran Prebiračević koji ima dugogodišnje iskustvo radeći u Ministarstvu evropskih integracija – Direktorat za evropske projekte“.

 

Kroz projekat ,,Evropa za sve“ izrađen je i priručnik za izradu evropskih projekata, koji će pomoći oko otklanjanja nedoumica svima onima koji žele rade i apliciraju sa projektima, kao i web sajt www.mmne.me gdje su dostupne sve potrebne informacije.