Održan 2. trening u sklopu projekta „Poralist“:

 Ljekovito bilje kao novi turistički proizvod i šansa za udruživanje privrednika

U Bijelom Polju je danas u sklopu projekta „Poralist“ koji je finansiran od strane Evropske unije u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II)  kroz Program prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije 2014-2020, a u organizaciji NVO Multimedijal Montenegro, Regionalne razvojne agencije Zlatibor  i Instituta za proučavanje ljekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ održan trening „LJEKOVITO BILJE U FUNKCIJI RAZVOJA ODRŽIVOG TURIZMA“ .

Tema  ovog treninga koji je peta aktivnost održana u Bijelom Polju u okviru projekta “Poralist”  je bila udruživanje i poslovno umrežavanje, kao model saradnje pojedinica sa zajedničkim interesima, koji kroz povezivanje sa pružaocima usluga iz drugih sektora mogu lakše ostvariti svoje ciljeve.

Učesnici treninga imali su priliku da se upoznaju sa oblicima udruživanja u skladu sa važećima zakonima, kroz primjere uspešnih udruženja i zadruga u okruženju, čije djelovanje je pozitivno uticalo na razvoj ruralnih područja, kao i sa uvođenje ljekotog bilja u turističku i ugostiteljsku ponudu, kroz razvoj turističkih proizvoda i gastronomije baziranih na ljekovitom bilju.

Željko Đukić direktor NVO Multimedijal MNE i koordinator projekta “Poralist” u Crnoj Gori istakao je na današnjem treningu da ljekovito bilje ima ogroman potencijal u turizmu, koji možda nije dovoljno prepoznat u prethodnom periodu.

“Veliki je broj ljudi koji su ljubitelji prirode, koji sakupljaju ljekovito bilje i za svoje i za komercijalne potrebe, kako  u okruženju tako i u svijetu. Terenskim istraživanjem sprovedenim prije dva mjeseca smo verifikovali da je Bijelo Polje  bogato ljekovitim biljem, konkretno na potezu planina Bjelasica, Koritska visoravan i Vraneška dolina, gdje su eksperti iz Instituta Josif Pančić obišli teren targetirali i mapirali lokacije na kojima se ono nalazi, koje je vrste i u kojoj ga količini ima”, kazao je Đukić.

Istakao je da će se kroz projekat se baviti i zaštitom ovog prirodnog resursa.

“O ljekovitom bilju možemo reći da je jedan novi turistički proizvod na kojem svi zajedno treba da radimo, tj.na njegovom održivom razvoju. To podrazumjeva iskorištavanje 20% ljekovitog bilja jednog područja, a ostatak ostvaljanje budućim generacijama. Tako bi ljekovito bilje kao novi turistički proizvod pozicioniralo Bijelo Polje kao regionalni turistički centar na sjeveru Crne Gore”, kazao je Đukić.

Todora Aleksić,viša savjetnica za ruralni razvoj Regionalne razvojne agencije Zlatibor i koordinatorka projekta “Poralist” iz Srbije na trenigu je govorila o udruživanju i poslovnom povezivanju kao obliku preduzetništva na primjeru ruralnog razvoja.

“Posljednjih godina u ruralnim sredinama ne samo u Crnoj Gori i Srbiji, već i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije  postoji taj trend smanjena površina pod poljoprivrednim kulturama kao i odumiranje sela i odlazak mladih. Posebno je nepovoljan položaj malih gazdinstava koja su ostala u selu, a svoje proizvode nemaju kome da ponude ili su orjentisani ka lokalnim pijacama, gdje ih prodaju po minimalnim cijenama. Sve ovo vodi ka nekonkurentsnoti poljoprivredne proizvodnje”, kazala je Aleksić.

Ističe da je mali broj proizvođača organizovan u udruženja.

“ Time oni koji samostalno izlaze na tržište ne mogu da omoguće kontinuitet u isporuci robe,kao ni količinu,  a ono na šta se najčešće žale veliki trgovinski lanci je kvalitet proizvoda.  Jedno od rješenja koje se pruža za opstanak malih gazdinstava, oživljavanje sela i opstanak poljoprivredne proizvodnje jeste udruživanje proizvođača, jer samo udruženi poljoprivrednici će imati racionalno ponašanje u proizvodnji koja podrazumijeva smanjenje troškova uz povećanje prinosa”, istakla je Aleksić.

Miroslav Ivanović, viši savjetnik  za turizam i održivi razvoj Regionalne razvojne agencije Zlatibor istakao je da je trening između ostalog organizovan da bi se potencijalni učesnici u proizvodnji ljekovitog bilja upoznali sa zakonskom regulativom po pitanju udruživanja i kooperativa, boljim iskorištavanjem resursa i nastupa na tržištu, kao pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na turizam a koji dotiče ljekovito bilje.

“Zapadna Srbija i sjever Crne Gore su područja koja obiluju istim biljnim vrstama, pa projekat treba iskoristimo i postanemo prepoznatljivi po uzgoju i plasmanu ljekovitog bilja, kao i u turističkom smislu. Dakle, ulogu i značaj  treba da vide i proizvođači  i cjelokupna lokalna samouprava, da se iskoriste donacije EU i prirodni resursi kako bi postali prepoznatljiviji na turističkom tržištu”, istakao je Ivanović I dodao da bi od toga svi imali koristi.

Današnjem treningu prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, studenti Biotehničkog fakulteta  sa profesorima i ekspertima iz ove oblasti, poljoprivrednici, sakupljači ljekovitog bilja, učenici Srednje stručne škole smjera turizam, kao i predstavnici  lokalne turističke organizacije.