Održan drugi zajedniči sastanak radne grupe PORALIST

U Bijelom Polju održan drugi zajednički sastanak

Međuopštinske radne grupe projekta PORALIST

Drugi sastanak Međuopštinske radne grupe za ljekovito bilje i očuvanje biodiverziteta Prijepolja i Bijelog Polja, formirane u okviru PORALIST projekta na osnovu Memoranduma o razumjevanju potpisanom između dvije susjedne prekogranične opštine, održan je u četvrtak, 30. januara 2020. godine u Bijelom Polju.

Izborom rukovodstva ovog zajedničkog radnog tela, formalizovana je buduća saradnja i delovanje Međuopštinske radne grupe (MORG) u pravcu integrisanog upravljanja ljekovitim biljem u opštinama Prijepolje i Bijelo Polje. Nebojša Žunić, član Opštinskog veća opštine Prijepolje, izabran je za predsednika, dok su Jasmina Balijagić, redovni profesor Biotehničkog fakulteta i Dimitrije Dulović, turistički vodič iz Bijelog Polja, izabrani za potpredsjednike.

Nakon kratkog podsećanja na prethodni sastanak, učesnici su kroz diskusiju nastavili rad na definisanju inicijalnih koraka u procesu strateškog planiranja, na identifikaciji ključnih snaga, slabosti, prilika i prijetnji u sektoru ljekovitog bilja, što će biti osnova za izradu zajedničkog planskog dokument za očuvanje, zaštitu i održivo korišćenje prirodnih resursa. Iako je evidentno da područja Prijepolja i Bijelog Polja imaju velike potencijale u ovoj oblasti, učesnici su istakli da veliki problem predstavlja sve manji broj stanovnika u ruralnim područjima koji bi mogli biti potencijalni sakupljači, kao i neorganizovan otkup sirovina.

Imajući u vidu iznjete probleme, članovi tima Instituta Dr Josif Pančić, predložili su da se na naredne sastanke pozovu uspešne firme iz Srbije i Crne Gore koje se bave distribucijom i preradom ljekovitog bilja, kako bi prenijeli svoja iskustva i sa proizvođačima sa ove teritorije razmjenili informacije o poslovanju u ovom sektoru. Sledeći sastanak međuopštinske radne grupe biće održan u Prijeplju.

 

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, a partnerski na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje, sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i NVO Multimedijal Montenegro. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.