Održan sastanak sa poljoprivrednicima, predstavljen novi način plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Nevladina organizacija Multimedijal Montenegro danas je predstavila projekat “Domaća web platforma” poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije Bijelog Polja i drugih opština sa sjevera Crne Gore.

Današnoj prezentaciji prisustvovalo je oko dvadesetak poljoprivrednih proizvođača.

Projekat Domaća Web platfora Nvo Multimedijal Montenegro realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. Današnja prezentacija nije aktivnost predviđena projektom već inicijativa naše Nvo kako bismo lijepe jesenje dane iskoristili za razgovore sa poljoprivrednicima kako bi ih upoznali i uključili u dalju realizaciju projekta. Radi se o novom, modernom pristupu poljoprivrednoj proizvodnji koja može ostvariti svoj puni potencijal posredstvom modernih tehnologija. Umrežiti poljoprivredne proizvođače i riješiti ono što je njihov najveći  problem – otkup proizvoda, profesionalnom promocijom i plasmanom osnovna je zamisao ovog projekta.

“Domaća Web platforma je jedan inovativan projekat koji sprovodimo a koji želimo da osposobimo u saradnji sa poljoprivrednicima.Na platformi će biti dostupni poljoprivredni proizvodi sa gazdinstava sa sjevera. Napravićemo kratke video forme za svako poljorivredno gazdinstvo koje bude uključeno u projekat. Mi ćemo predstaviti gdje se oni nalaze, čime se bave i kako teče sama proizvodnja tih poljoprivredni proizvoda”, kazao je direktor NVO Multimedijal MNE Željko Đukić.

On je istakao da je projektom predviđena i kupovina jednog dostavnog vozila što će omogućiti svim zainteresovanim licima iz cijele Crne Gore da poruči domaći poljoprivredni proizvod po tradicionalnoj recepturi.

“Našim vozilom će proizvod, nakon preuzimanja od proizvođača, biti dostavljen na traženu adresu u Podgorici, Ulcinju, Budvi itd. A novac proslijeđen proizvođaču. Cilj projekta je omogućiti našim poljoprivrednim proizvđačima nove kanale distribucije.”,kazao je Đukić dodajući da je previđeno trajanje projekta 12 mjeseci i da će domaćim proizvođačima ponuditi kompletan servis moderne internet prezentacije i platforme za plasman proizvoda i to potpuno besplatno.

“Oni samo treba da se brinu o tome da imaju kvalitetan proizvod i da vremenom pojačavaju svoje kapacitete”, naveo je Đukić dodajući da će NVO ustupiti svoje kapacitete proizvođačima za plasman proizvoda i tako im pomoći ali pomoći i institucijama sa druge strane markiranjem problema na terenu.

U pripremnoj fazi aktivisti NVO će obići domaćinstva, upoznati njihove proizvodne kapacitete a nakon toga slijedi izrada promotivnog materijala, obuke i treninzi te promocija same platform da bi se s proljeća krenulo u ostvarivanje pune funkcije platform i došlo do prvih benefita po poljorivredne porizvođače.

Nvo Multimedijal Montenegro se takođe bavi zaštitom na radu u poljoprivredi u sklopu projekta koje finansira Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Vućko Pešić iz Tomaševa, proizvodi na svom domaćinstvu proizvodi listani,  rolovani sir i med. 13 godina se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i kaže da potražnja konstatno raste. Posla svakodnevno ima dosta, kaže Pešić i dodaje da će veliko olakšanje biti pomenuta platforma koja će promovistai i prodavati njegove proizvode.

“Svaka promocija poljoprivrednih proizvoda je dobrodošla, ovo što se radi Nvo Multimedijal Montenegro je mnogo dobro jer nam olakšava plasman robe.Ovo je mnogo korisno jer bi mi smanjili svoje troškove oko distribucije proizvoda. Oni bi to mogli za nas da plasiraju jednom detaljno i umnogome nam olakšaju funkcionisanje ”, kazao je Pešić koji se nada da će ova ideja biti uspješno realizovana i da će zaživjeti a u korist crnogorskog sela i poljoprivrede.