Održana PORALIST početna konferencija

Održana početna konferencija projekta Protektivna opservatorija regionalnog areala ljekovitog bilja kao žive prekogranične infrastrukture održivog turizma-PORALIST 

utorak 23. aprila 2019. godine u konferencijskoj sali Hotela Franca u Bijelom Polju,  održana je početna konferencija projekta Protektivna opservatorija regionalnog areala ljekovitog bilja kao žive prekogranične infrastrukture održivog turizma – PORALIST„, čiju realizaciju kofinansira Evropska unija u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020.

 

Poralist Multimedijal mmne

Konferencija je imala za cilj da prisutnima približi projektne aktivnosti koje će zajednički na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje partnerski sprovoditi Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje ljekovitog bilja Dr Josif Pančić i NVO Multimedijal Montenegro.  

Predstavljajući projekat, Željko Đukić, predsjednik NVO Multimedijal Montenegro izrazio je zadovoljstvo mogućnošću saradnje sa partnerima iza kojih je, kako je kazao, skoro 20 uspješno realizovanih IPA projekata….

“Veoma smo srećni što imamo mogućnost da sarađujemo i sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor koja je u tom dijelu Srbije najozbiljnija razvojna agencija,sa velikim dugogodišnjim iskustvom, ozbiljnim finansijskim kapacitetima i timom saradnika izverziranih za implementaciju kompleksnih međunarodnih projekata, među kojima su i ovi evropski. Stručnjaci  Instituta “ Dr Josif  Pančić” će u narednom periodu imati mogućnosti da istražuju ljekovito bilje u Bijelom Polju i Prijepolju, a kruna ovog projekta je potisivanje Memoranduma o  saradnji između ove dvije lokalne samuprave”, kazao je Đukić.

 

Pored domaćina, u ime Kancelarije za evropske integracije, učesnicima se obratila  Anita Beriša, koja je govorila o programima koje ova institucija sprovodi kroz finansijsku podršku Evropske unije. Istaknut je značaj projekta PORALIST kao održivog mehanizama za uspostavljanje i unaprjeđenje prirodne samoobnovljivosti ljekovitog bilja prekograničnog područja na teritoriji dvije susjedne države.

Poralist Multimedijal mmne

Predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, Emil Kočan, poželio je  partnerskim institucijama uključenim u sprovođenje projekta uspjeh u daljem radu, naglasivši značaj projekta za unaprjeđenje dobrosusjedske saradnje između lokalnih samouprava Prijepolje i Bijelo Polje.

U ime Regionalne razvojne agencije Zlatibor, prisutne je pozdravio direktor Slavko Lukić, koji je govorio o značaju uključivanja predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora na uspostavljanju održivih upravljačkih mehanizama zaštićenih prirodnih područja. Kroz PORALIST projekat biće uspostavljena web platforma, kao poslovni model održivog korišćenja i zaštite bogatstva biodiverziteta sa kojim raspolažu dvije prekogranične susjedne lokalne zajednice, Prijepolje i Bijelo Polje.

Stanko Kijanović, zamjenik predsjednika opštine Prijepolje, izrazio je lično zadovoljstvo i podršku projektnim aktivnostima naglasivši pritom ekološki, etički, kulturni, socijalni značaj kojim projektne aktivnosti doprinose  uspostavljanju veza i partnerstava između obje lokalne zajednice.

Predsednik Skupštine opštine Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, se u svom obraćanju osvrnuo na činjenicu da dvije prekogranične opštine nijesu slučajno povezane danas i da ono što ih spaja, i što će ih spajati u narednom periodu, jeste polje bidiverziteta kao prepoznat segment prirodnog bogatstva.  

Profesor dr Jelica Stefanović-Štambuk, redovni profesor Fakulteta političkih nauka i specijalni savetnik Ministra za evrointegracije Vlade Republike Srbije je kroz svoje obraćanje detaljno obrazložila zašto i kako su UN Agenda 2030 i njenih 17 ciljeva održivog razvoja kompas napredovanja država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji prema dostizanju održivog razvoja koherentnog EU napretku.

Poralist Multimedijal mmne

U ime Instituta za proučavanje ljekovitog bilja Dr Josif Pančić, koji će počev od kraja maja sprovoditi terensko istraživanje i mapiranje ljekovitog bilja na prekograničnom području, prisutnima se obratio Slavoljub Tasić. On je skrenuo pažnju na zaštitu i značaj ljekovitog bilja prekograničnog područja kao njihove žive razvojne infrastrukture i dragocjenog resursa za napredovanje obje lokalne zajednice u postizanju održivog razvoja i dobrobiti prirodne sredine.

Konferencija je završena predstavljanjem ciljeva i rezultata projekta. Danijele Jandrić, menadžer projekta, upoznala je prisutne sa  aktivnostima koje će biti realizovane u narednom periodu, istakavši značaj saradnje sa lokalnim stanovništvom čije je uključivanje ključno za održivost projekta.

Poralist Multimedijal mmneNa početnoj konferenciji svečano je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Bijelog Polja i Prijepolja, kojim je ozvaničena buduća sradnja i zajedničke aktivnosti na očuvanju bogatstva raspoloživih prirodnih resursa. Potpisivanje Memoranduma je važan korak ka unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa Republike Srbije i Crne Gore, prevashodno usmerenih na razmjenu znanja, iskustava i razvoj obje lokalne zajednice kroz inovativna rješenja u sferi očuvanja trajne samoobnovljivosti ljekovitog bilja prekograničnog područja.