Edukacija novinarstva-medijska pismenost za mlade

Edukacija novinarstva-medijska pismenost za mlade

NVO MMNE već nekoliko mjeseci realizuje projekat “Podrška talentu – Podrška budućnosti” . Kroz koji žele da upotpune vannastavne aktivnosti kvalitetnim edukativnim sadržajima usmjerenim na razvoj dodatnih znanja i vještina.

U prostorijama ove NVO održan je praktičan trening za 15 mladih koji je vodila novinarka Vijesti Jadranka Ćetković. Prema riječima predsjednika ove NVO Željka Đukića cilj im je da rade sa mladim talentima kako bi im pomogli  u daljem razvoju, da unapređuju znanja, vještina I talenata. Kroz prethondne aktivnosti projekta prepoznali smo talenat kod djece kroz niz konkursa na kojima su mladi talenti učestvovali.

Sada želimo da podstaknemo njihovo pravilno usmjeravanje i dalji razvoj. Kako bi svi daroviti učenici mogli da ostvare svoje pune potencijale i razvijaju se kao jedinstvene ličnosti.

Podsjećam da smo kroz ovaj projekat angaživali I mnoge druge stručnjake iz oblasti fotografije, web developmenta I kreativnog pisanja. Kojima smo producirali niz video tutorijala koji su dostuni na sajtu www.mladitalenti.me. Na sajtu naše nvo www.mmne.me pored aktivnosti predviđenih projektom pozivamo sve mlade da nas kontaktiraju ili dođu u prostorije naše organizacije.

Kako bi ih uključili u mnogobrojne omladinske projekte, aktivnosti i akcije. Sa ciljem da ispune svoje slobodno vrijeme I nauče nešto novo.

Jadranka Ćetković novinar sa višegodišnjim iskustvom kaže da su prisutnni mladi sjajni I veoma talentovani.

Sa zadovoljstvom sam danas ovdje u prostorijama NVO MMNE održala jedan mali trening iz oblasti novinarstva. Ovo nije bila klasična priča o novinarstvu, o tome kada je ono nastalo i o podacima koje možete da nađete na internetu. Već je za učenike osnovnih i srednjih škola priča bila fokusirana na to šta je praktično novinarstvo. Dotakli smo se naravno svih novinarskih žanrova. Počev od faktografskih vijesti, izvještaja, pa sve do članka, reportaže, intervjua i tako dalje.

Ovdje se radilo više o praktičnom novinarstvu, o tome na koji način oni da razmišljaju kako da napišu vijest. Kako da odgovore na onih pet plus jedan pitanja – Ko?, Šta?, Gdje?, Kada?, Kako? i Zašto?. Da to ne bude suvoparno i kako da razmišljaju da praktično od svakog događaja na kom se nađu oni u glavi pokušaju da naprave vijest.

Edukacija novinarstva-medijska pismenost za mlade

Sve to može da im koristi u različitim oblastima života. Iznijeli smo podatke o tome šta je sve novinarstvo, da novinarstvo nije nimalo laka profesija, da je prije svega zahtjevna. Traži mnogo odricanja. Dakle govorili smo o svim prednostima i manama ovog poziva tako da se nadam da smo uspjeli u tome. Oduševljena sam reakcijom ove djece, oni su već na ovom treningu iznijeli svoja zapažanja, oni su iz glave govorili vijesti.

Pominjali smo određene, događaje, oni su od toga uspjeli da naprave vijesti, tako da, zaista mogu reći da su ovi učenici sjajni, talentovani. Bilo da se bave novinarstvom ili nekom sličnom profesijom, da ima budućnosti za njih.

Ksenija Gutić nije krila oduševljenje jer već duži vremenski period razmišlja o novinarstvu kao životnom pozivu:

Imala sam dosta prilike u školi da se edukujem novinarstvu. Sve je bilo nekako uskladjeno uz program i uz sadržaj udžbenika. Uvijek sam imala želju više da saznam, a opet da bude nešto iz prakse što bi moglo da me edukuje o tome kako bih mogla da se bavim time u životu.

Koje su neke žargonskia se izrazim cake i šta bi mi nekako pomoglo u svemu tome. Stvarno sam dosta toga dobila, dosta tih odgovora. Već duži vremenski period zaista razmišljam o novinarstvu i nekako kad god mi se pružila prilika na tom pismenom zadatku da govorim o nekoj temi.

Najčešće ide ka novinarstvu zato što smatram da se u tome najbolje snalazim i smatram da bi tim mogla da se bavim u zivotu i mislim da neću odustati od te odluke i želje.

Danas sam naučila dosta toga što nisam znala, kroz cijelo predavanje sam često nešto pitala, ne misleći da sam možda dosadna zato što znam da smo ovdje da nešto novo naučimo. Da nešto novo saznamo i da dobijemo odgovore na neka pitanja koja me već duže vremena kopkaju vezano za ovo.

Mina Bošković je saopštila se je predavanje bilo vrlo izuzetno i drago mi je da je ovoliko omladine pored mene zainteresovano. Definitivno, dublje sam ušla u taj svijet novinarstva. U školi jesmo učili, ali to je sve bilo površno, ovdje sam već dobila neku perspektivu kroz iskustvo novinarke, što je definitivno meni približilo novinarstvo kao cjelinu.