U BIJELOM POLJU NEMA RADNIH MJESTA NI U PRIVATNOM SEKTORU, MLADI ZATO I ODLAZE

OSNAŽITI I EDUKOVATI NEET KATEGORIJU KAKO BI POVEĆALI ZAPOŠLJIVOST TE POPULACIJE

Nezaposlenost je i dalje jedan od većih problema sa kojim se suočavaju mladi. Pristup tržištu rada dodatno im je otežan usljed ekonomske i finansijske krize, ocijenio je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro Željko Đukić, na juče održanoj konfereciji za novinare u bjelopoljskom sjedištu EU kutka.

On je istakao da je upravo to bio jedan od razloga za pokretanje projekta „NEET need us“. Projekat će ova nevladina organizacija realizovati narednih osam mjeseci uz finansijsku podršku Evropske unije, obezbijeđene u okviru mreže Youth HUB for WB&T.

OSNAŽITI I EDUKOVATI NEET KATEGORIJU KAKO BI POVEĆALI ZAPOŠLJIVOST TE POPULACIJE

– Nakon svjetske ekonomske krize 2008. godine, nezaposlenost mladih i njihovo učešće na tržištu rada postaju pitanja od prioritetnog značaja. Kako za Evropsku uniju, tako i za njene države članice. Ta ekonomska i finansijska kriza učinila je da ulazak mladih na tržište rada bude još teži. Dok period njihove tranzicije iz faze mladosti u zrelo doba znatno duži.

Upravo zato je naša nevladina organizacija, koja se, između ostalog, bavi pitanjima mladih, odlučila da pokrene projekat koji će biti usmjeren na NEET populaciju. Odnosno populaciju mladih ljudi koji nijesu u sistemu obrazovanja, nijesu zaposleni, niti su na nekoj obuci – saopštio je Đukić na današnjoj konferenciji.

OSNAŽITI I EDUKOVATI NEET KATEGORIJU KAKO BI POVEĆALI ZAPOŠLJIVOST TE POPULACIJE

Aida Idrzović, koordinatorka ovog projekta saopštila je da je NVO MMNE svjesna svih izazova sa kojma se suočavaju mladi u Crnoj Gori, posebno na sjeveru zbog čega su i započeli realizaciju projekta “NEET need us”

“NVO MMNE je svjesna svih izazova sa kojma se suočavaju mladi u Crnoj Gori, posebno na sjeveru. S tim u vezi započeli smo realizaciju projekta “NEET need us”. Sa ciljem da damo svoj skromni doprinos rješavanju nabrojanih izazova u Bijelom Polju i da kroz projekat uključimo 5 mladih. Radićemo sa njima, eukovaćemo ih I dodatno osnažiti da bi bili konkurentniji na tržištu rada. Želimo da im pomognemo da pronađu posao ili pokrenu sopstveni biznis“ , saopštila je Idrizović.

Ova NVO želi da utiče na smanjenje negativnog trenda odlaska mladih iz Crne Gore, sa fokusom na sjever, a posebno Bijelo Polje, te će kroz ovaj projekat uključiti mlade iz NEET kategorije u starosti između 20 i 29 godina.

OSNAŽITI I EDUKOVATI NEET KATEGORIJU KAKO BI POVEĆALI ZAPOŠLJIVOST TE POPULACIJE

“Želimo da utičemo na smanjenje negativnog trenda odlaska mladih iz Bijelog Polja prema većim gradovima i inostranstvu. Povećamo zapošljivosti NEET populacije na teritoriji opštine Bijelo Polje. Kroz niz praktičnih, teorijskih i primjenjivih edukacija Kroz projekat će biti uključeno 5 NEET mladih sa teritorije opštine Bijelo Polje starostne dobi između 20 i 29 godina. Osnažićemo njihove kapacitete kroz studijske posjete lokalnim preduzećima. Kao i niz edukacija koje će sprovesti već afirmisani preduzetnici.

OSNAŽITI I EDUKOVATI NEET KATEGORIJU KAKO BI POVEĆALI ZAPOŠLJIVOST TE POPULACIJE

Takođe kroz projekat organizujemo i edukacije za izradu biznis planova za domaće i međunarodne donatore i mikrofinansijske institucije. Tokom realizacijeprojekta vodićemo intezivnu on-line i of-line kampanju. Upravo sa ciljem da informišemo javnost, građane, donosioce odluka i međunarodne partnere o problemima i potrebama NEET populacije.

U narednih nekoliko dana biće objavljen javni poziv za zainteresovane mlade da se prijave i učestvuju u ralizaciji projekta. S tim u vezi pored medija on-line kampanje pozovamo mlade da prate naše društvene mreže i web sajtove www.mmne.mewww.mladi.org.me kako bi se informisali o projektu i projektnim aktivnostima”, zaključuje Aida.

Ovaj projekat je finansirala Evropska unija, u okviru mreže Youth HUB for WB&T

#yhwbtNvo PrimaFondacija Ana i Vlade DivacYouth Alliance

Partners Albania for Change and DevelopmentToplum Gönüllüleri Vakfı – TOG