POKRENITE BIZNIS U SKLADU SA VAŠIM VJEŠTINAMA!

Prije svega utvrdite ko su vaši potencijalni klijenti, popričajte sa njima i saznajte šta je ono što ih zanima ili šta je ono čime nijesu zadovoljni kod vaših klijenata. Istraživanje vas neće koštati, može vam pomoći u velikoj mjeri.

Koncentrišite se na usluge i proizvode koji predstavljaju potrebu, a ne želju. Budite realni. Neka vaš proizvod ili usluga bude nešto za šta će se vaši potencijalni klijenti moći odlučiti sami, bez toga da postoji potreba konsultacije sa drugim ljudima. Kad pokrećete svoj vlastiti posao, veoma je bitno da nikad ne budete na gubitku. Kako biste se osigurali, potrudite se da vam klijent plati avansno za vaš proizvod ili uslugu.

Ukoliko ne možete to izdejstvovati, vi zatražite bar polovinu iznosa na početku saradnje, koji će vam poslužiti kao depozit. Pokušajte da većinu poslova, odnosno poslove koji ste u mogućnosti, odradite sami. Na takav način će sav prihod od proizvoda ili usluga biti vama na raspolaganju. Veoma je važno da na početku poslovanja sav ostvareni prihod uložite u razvijanje postojećeg biznisa. Izgradite potrebne rezerve koje možete investirati u nove prostorije, opremu ili sredstva koja su vam potrebna da kvalitet poslovanja podignete na jedan mnogo profesionalniji nivo.

Projekat ,,Osnaživanje mladih osoba za pokretanje sopstvenog biznisa“ pruža podršku ekonomskom osamostavljivanju i unaprijeđenju socio-ekonomskog položaja kod mladih ljudi uz pomoć novih znanja i vještina.

Najvažniji aspekt projekta je da mladima sa sjevera Crne Gore

pružimo podršku da svoju ideju razviju u uspješan biznis. Praktični rad uz podršku mentora, ali i učenje sa svojim vršnjacima, polaznicima omogućiće da prve i najizazovnije korake u preduzetništvu naprave tokom obuke.

U sklopu projekta i obuke za grafički dizajn, vizual je izradila @sejmababajic

Projekat finansira Ministarstvo sporta i mladih nekadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a sprovodi ga NVO Multimedial Montenegro.