PRAVA POTROŠAČA PRI ONLINE KUPOVINI!

PRAVA POTROŠAČA PRI ONLINE KUPOVINI!

Ukoliko ste već kupovali online ili tek planirate da obavite ovaj vid kupovine, morate biti upoznati sa slijedećim pravima:

1.Mogućnost vraćanja proizvoda 14 dana od prijema jednostranim raskidom ugovora, bez navođenja razloga;

2. Trgovac je dužan da potrošača na propisan način obavijesti o pravu raskida ugovora;

3. Prilikom naručivanja robe u vrijednosti do 75 eura, kupac nema obavezu da plaća PDV ni carinu;

4. Fizička lica putem interneta mogu poručivati robu isključivo za lične potrebe;

5 .Zabranjeno je poručivati ljekove, hranu, duvanske proizvode i slično;

6. U cilju prevencije zloupotrebe kartica, ali i razrješavanja slučajeva za koje se posumnja da se radi o zloupotrebama, banka primjenjuje bezbjednosne standarde i procedure koji su međusobno priznati i usklađeni sa standardima globalno priznatih platnih sistema;

7. Najčešće pritužbe se odnose na kupovinu putem društvenih mreža, kako je većina takvih trgovaca neregistrovana, tako ni zakon ne može zaštiti one koji se odlučuju za ovaj vid plaćanja;

8. Prilikom online kupovine provjerite da li je trgovac registrovan i da li ima poštansku adresu, savjetujući da ukoliko nema, odustanu od takve trgovine, jer to može ukazati da i nije baš pouzdan.

PRAVA POTROŠAČA PRI ONLINE KUPOVINI!

Ovaj projekat namijenjen je upoznavanju stanovnika o pravima i bezbijednosti online kupovine i kroz njega želimo uticati na poboljšanje stanja u cjelokupnom potrošačkom društvu kroz podizanje svijesti, edukaciju i informisanje potrošača o sadržaju njihovih prava kao i načinu ostvarivanja.

Projekat „Vaš novac-Vaša prava“ realizuje NVO Multimedijal Montenegro(MMNE)uz finansijsku podršku Ministarstva ekonomskog razvoja.