ZLATNA PRAVILA KUPOVINE PREKO INTERENTA!

ZLATNA PRAVILA KUPOVINE PREKO INTERENTA!

Kupovina iz fotelje kao tekovina tehnološke revolucije lagano postaje naša svakodnevnica. Nedostatak slobodnog vremena kao i pritisak obaveza zrelog života doveli su do nezamislivog rasta elektronske trgovine. Kao i otvaranje elektronskih trgovina i otvaranje online prodavnica u zamjenu, ili dodatak klasičnom biznisu.

Zlatna pravila kupovine i bezbjednosti na interentu su sljedeća:

1.SSL sertifikat. SSL sertifikat je garancija da osetljive podatke neće presresti haker na putu od vašeg kompjutera do servera. Prepoznaćete ga po katancu ili zelenim https pored URLa prodavnice.

2. Lokalni platni sistem. Ukoliko online prodavnica podržava plaćanje karticom, u samom procesu će vas odvesti na sigurnu stranicu banke gdje je neophodno da unesete i potvrdite lične podatke. Ako ne vidite nikakvu ikonicu zvaničnog sistema naplate ili vam stranica za plaćanje ne izgleda pouzdano, najbolje je da platite pouzećem ili željene proizvode pronađete na drugom mestu.

ZLATNA PRAVILA KUPOVINE PREKO INTERENTA!

3.Podaci o online prodavnici. Bez obzira što web šopovi nemaju fizičku adresu, firme koje stoje iza virtuelne lokacije – moraju. Svaka online prodavnica mora ima istaknutu adresu firme, broj telefona, ime vlasnika i da jasno predstave svoju politiku o povraćaju proizvoda i novca.

4.Praćenje pošiljke i carinske zavrzlame.Velika je razlika da li će prodavac robu poslati preko kurirske službe ili ćete je preuzeti lično kao i kada se vrši plaćanje – pre preuzimanja robe ili pouzećem? Raspitajte se unaprijed o troškovima dostave ili carinskim obavezama. Ovo se posebno odnosi na kupovinu u online šopovima van zemlje. Praćenje statusa pošiljke je odličan način da uvijek budete u toku sa fizičkom lokacijom proizvoda. Zato prednost dajte web šopu koji nudi tu opciju.

ZLATNA PRAVILA KUPOVINE PREKO INTERENTA!

Ovaj projekat namijenjen je upoznavanju stanovnika o pravima i bezbijednosti online kupovine i kroz njega želimo uticati na poboljšanje stanja u cjelokupnom potrošačkom društvu. Kroz podizanje svijesti, edukaciju i informisanje potrošača o sadržaju njihovih prava kao i načinu ostvarivanja.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva ekonomskog razvoja, a sprovodi ga NVO Multimedijal Montenegro.