Predstavljen akcioni plan za zaštitu i očuvanje biodiverziteta opština Prijepolje i Bijelo Polje

Prezentacija Akcionog plana za zaštitu i očuvanje biodiverziteta opština Prijepolje i Bijelo Polje predstavljala je predmet šestog sastanka međuopštinske radne grupe, održanog u sredu, 02. septembra 2020. godine  sa početkom u 10 časova.

 

Zbog još uvek važećih mera na graničnim prelazima i zabrana u pogledu broja učesnika na javnim skupovima, sastanak je održan elektronskim putem preko ZOOM platforme. Tokom dvočasovnog online sastanka učesnicima su detaljno predstavljeni svi ključni segmenti Akcionog plana do kojih se došlo participativnim pristupom i zajedničkim radom relevantnih predstavnika sektora lekovitog bilja sa obe prekogranične teritorije tokom prethodnih meseci i sastanaka međuopštinske radne grupe za lekovito bilje i očuvanje biodiverziteta. Sastanak je pružio priliku da relevantni predstavnici sektora lekovitog bilja kao predstavnici međuopštinske radne grupe još jednom daju svoje komentare, predloge i sugestije i dodatno unaprede sadržinu predmetnog dokumenta, kao polazne osnove za održivo korišćenje i očuvanje lekovitog bilja za generacije koje tek dolaze.

 

Značaj ovog Akciona plana dobija još veći značaj ukoliko su uzme u obzir  sve veće zagađenje i promene klime koje za efekat imaju ugrožavanje, pa i nestajanje, biljnih i životinjskih vrsta, kao i sve moderniji trendovi lokalnog stanovništva, turista i posetilaca za uživanje u prirodnim lepotama i očuvanim predelima, a koje predstavljaju bogat i raznovrstan resurs za unapređenje kvaliteta života ruralne populacije i njihovog socio ekonomskog položaja.

 

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, a partnerski na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i NVO Multimedijal Montenegro.