Problem plastike riješiti u korjenu

Proizvođači moraju pronaći alternativno rješene za pakovanje

Povodom Evropskog i Međunarodnog dana čišćenja obala u Bijelom Polju NVO Multimedijal Montenegro je  u saradnji sa Sekreterijatom za ruralni I održivi razvoj opštine Bijelo Polje, d.o.o komunalno Lim I velikim brojem građana, posebno mladih drugu godinu za redom organizovala volontersku akciju čišćenja gradske plaže.

Akcije čišćenja povodom Evropskog i Međunarodnog dana čišćenja obala organizovane su na 12 lokacija širom Crne Gore. Čistilo se na Adi Bojani, Velikoj Plaži, Barskoj plaži, Maljeviku, Plavim Horizontima, Krašićima, Pristanu na Luštici, jezeru Krupac, u Rogamima kod Podgorice, izvorištu Lješnice, plaži Vidojevine u Bijelom Polju, dužinom rijeke Lim u Beranama…

Među volonterima u Bijelom Polju prisustvovali su i najmlađi, odgovorni dječaci Aleksa, Ildan I Đorđe koji su radnom energiojm bili primjer drugima, svojim doprinosom akciji poslali poruku da se kultura očuvanja životne sredine stiče od malih nogu. Među volonterima se našao I DJ Nešo koji je uz pomoć veselih muzičkih nota uljepšao akciju jer kako je rekao “Uz muziku se lakše radi”.

Prema riječima Željka Đukića koordinatora akcije za Bijelo Polje cilj im je da pošalju poruku proizvođačima, da pokušaju da utiču na rješavanje problema u korjenu, a to su proizvođači, koji za pakovanje svojih proizvoda uglavnom koriste jednoslojnu I višeslojnu plastiku, poznato je da se plastika sporo razlaže I da se u poslednje vrijeme sve više govori I fenomenu mikro plastike koja ima negativne efekte na vodeni ekosistem, indirektno I

na zdravlje ljudi. Dakle proizvođači moraju pronaći alnetrnativno rješenje plastici I aluminijumu koji se uglavnom koriste za jednokratna pakovanja sokova, energetskih napitaka, slatkiša, grickalica I da ne nabrajam. Upravo smo danas na ovoj lokaciji pronašli najviše PET flaša I Limenki, alu folija, višeslojnih pakovanja od raznih jela I poslastica. Danas smo na ovoj lokaciji samo zagrebali površinu a već u ovom šiblju možemo primjetiti “zavučenu” mini deponiju koj mi ručno ne možemo da priđemo niti mehanizacija D.o.o Komunalno Lim može da interveniše. Dakle uložili smo svi zajedno veliku energiju I svoje vrijeme da pošaljemo poruku da moramo čuvati životnu sredinu počev od proizvođača pa sve do krajnjih korisnika svakodnevnih proizvoda koje konzumiramo. Ovu priliku koristim da se još jednom zahvalim svima koji su se uključili u akciju I pokazali visok nivo odgovornosti prema životnoj sredini!