PROBLEMA JE DOSTA, POČEV OD POLOŽAJA MLADIH U CRNOJ GORI, VELIKOG ISELJAVANJA, ODNOSNO ODLIVA MOZGOVA

PROBLEMA JE DOSTA, POČEV OD POLOŽAJA MLADIH U CRNOJ GORI, VELIKOG ISELJAVANJA, ODNOSNO ODLIVA MOZGOVA

Moramo da iznesemo svoje mišljenje kako te probleme da rješavamo, kako bi bili vidljiviji institucijama sistema i našim odbornicima i poslanicima. Inače problema je dosta. Počev od položaja mladih u Crnoj Gori, velikog iseljavanja, odnosno odliva mozgova, socijalne i dječije zaštite, nasilja u porodici , nasilje nad ženama, politička korupcija, koliko mladih je prisutno u politici i koliko nema mladih na funkcijama gdje se donose važne odluke kazala je Ružica Lekić, novoizabrana sekretarka Savjeta mladih za EU, koji je formiran u sklopu projekta EU kutak.

Ovo je svakako, bila odlična prilika da se mladi upoznaju prvenstveno sa načinom funkcionisanja lokalnog parlamenta, što je jako važno, jer mladi moraju naučiti kako funkcioniše lokalni, a kako državni sistem kazao je Željko Đukić predsjednik NVO MMNE.

Prvi sastanak članova Savjeta mladih za EU sa donosiocima odluka održan je u sali Skupštine opštine Bijelo Polje. Savjet mladih za EU formiran je u sklopu projekta EU kutak koji finansira Evropska unija, a sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE).

Predsjenik Skupštine opštine Bijelo Polje je istakao da je Skupština organ u kojem se donose sve odluke neophodne za funkcionisanje lokalne samouprave.

– Mi smo servis građana, a sve odluke koje se usvajaju, pa i one koje se predlažu, usmjerene su na stvaranje boljih uslova za život građana. Zato smo i spremni da razgovaramo sa mladima, da čujemo njihova mišljenja, razmotrimo i usvojimo njihove ideje – kazao je predsjednik SO Ernad Suljević, poručujući da su vrata bjelopoljskog lokalnog parlamenta otvorena za mlade.

On je napomenuo da su od 37 odbornika u lokalnom parlamentu, sedam odbornica i odbornika mlađi od 30 godina, a 13 imaju između 30 i 40 godina.

– Da smo posvećeni EU intergacijama pokazuje i to da smo formirali Odbor za međunarodne odnose i saradnju, implementiramo sve zakone koji se usvajaju na državnom nivou, prilagođavamo i usklađujemo naš normativni okvir sa državnim, ali i EU zakonodavstvom – dodao je Suljević.

Predsjednik Skupštine se zahvalio Savjetu i organizatorima sastanka i ukazao na važnost ovog sastanka i teme, te poručio da su mladi budućnost.

Kako je istakao predsjednik NVO Multimedial Montenegro Željko Đukić, u cilju je uspostavljanje bolje saradnje mladih sa insitutucijama sistema, kako bi se njihov glas bolje čuo, te kako bi dali svoj doprinos poboljšanju kvaliteta života u svom gradu, na sjeveru, ali i na cijeloj teritoriji Crne Gore. Prisustni su bili mladih iz više opština sa sjevera Crne Gore.

– Ovo je svakako bila odlična prilika da se mladi upoznaju prvenstveno sa načinom funkcionisanja lokalnog parlamenta, što je jako važno, jer mladi moraju naučiti kako funkcioniše lokalni, a kako državni sistem, kako bi sve omladinske inicijative stizale na pravu adresu – kazao je Đukić.

On je napomenuo da su sastanku prisustvovali lideri i liderke iz šest opština sa sjevera – Bijelog Polja, Berana, Mojkovca, Kolašina, Petnjice i Rožaja, te istakao da će slični sastanici biti organizovani i u tim opštinama i to u okviru projekta “EU kutak”, koji će trajati devet mjeseci.

“Mladi su do sad bili samo politički dekor pred izbore, želimo to da promijenimo”, rekao je Đukić.

Đukić je istakao da žele da mladi budu uključeni u sve procese, a jedan od važnijih jeste i proces evropskih integracija.

PROBLEMA JE DOSTA, POČEV OD POLOŽAJA MLADIH U CRNOJ GORI, VELIKOG ISELJAVANJA, ODNOSNO ODLIVA MOZGOVA

Tokom sastanka govorili su i predstavnici odborničkih klubova, najprije Marko Ljujić, koji je uputio svim mladim ljudima poziv da aktivno učestvuju u političkim procesima bez obzira da li pripadaju nekoj partiji. Zatim, poslanica Vesna Pavićević, kao najstarija odbornica SO Bijelo Polje, iskazala je radost da prisustvuje sastanku mladih i poručila da je politika život svih nas, kakva nam je infrastruktura, institucije, te da ta politika nije moguća bez mladih ljudi.

Nakon sastanka, mladi su imali priliku da ostanu u sali Skupštine i demokratskim putem odaberu tri sekretara Savjeta, te su izabrali Ružicu Pavlović Lekić iz Berana, Ivanu Medojević iz Mojkovca i Jasmina Đozovića iz Rožaja.

Lekić je istakla i da ima dosta problema sa kojima se mladi suočavaju i da zbog toga moraju da budu puno vidljiviji kako bi probleme rješavali.

Ognjen Vujović predstavnik Savjeta mladih za EU iz Berana je naglasio da su imali šta da nauče i rad će bazirati tako da će svaki član pojedinačno predložiti određene mjere.

–Da na taj način podstaknemo mlade da ostanu na sjeveru Crne Gore, kao i svemu što donosi na boljem planu EU kako bi naše društvo prosperiralo – kazao je Vujović dok je Jasmin Đozović iz Rožaja istakao da su iznešeni problemi mladih, što će doprinijeti njihovom boljem položaju.

– Cilj nam je da kreiramo maticu organizacije, odakle će poteći sve naše ideje – kazao je on.

Skupština opštine Bijelo Polje, kako je naglasio, snažno podržava EU integracije, a tako će biti i u narendom periodu.

Mladima se obratio i Jasmin Ćorović, rekavši da je bogatstvo Crne Gore različitost, i poručio mladima da ne treba da imaju negativan stav prema politici, te da i predstavnici različitih političkih partija Crnoj Gori sarađuju.

PROBLEMA JE DOSTA, POČEV OD POLOŽAJA MLADIH U CRNOJ GORI, VELIKOG ISELJAVANJA, ODNOSNO ODLIVA MOZGOVA

Nakon ovih izlaganja, data je riječ mladima da iskažu teme koje smatraju ključnim problemima u našem društvu ili postave pitanja za prisutne. Oni su iskoristili ovu priliku da ukažu na problem zapostavljanja mentalnog zdravlja u školama, ali i suicida o kome se “razgovara među narodom, ali ne i u institucijama”. Mladi su pomenuli i problem nasilja u porodici i nad ženama, političku korupciju i dodjeljivanje nekretnina po povlašćenim uslovima, zapostavljenost infrastrukture sjevera Crne Gore i mnoge druge teme.

Sastanak Savjeta mladih za EU sa donosiocima odluka iz opštine Bijelo Polje organizovan je u okviru projekta „EU kutak“, NVO Multimedijal Montenegro (MMNE), koji finansira Evropska unija.

Projekat “EU kutak” podržan je kroz program OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštititu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova.