PROMOCIJA MLADIH PREDUZETNIKA

PROMOCIJA MLADIH PREDUZETNIKA

Kroz ovaj projekat promovišemo omladinsko preduzetništvo koje je aktuelna tema u Crnoj Gori. U eri mobilnih telefona,velikog broja privatnih fakulteta sve manji broj mladih ima želju da se bavi preduzentištvom i da se posveti spostvenom biznisu. Danas mladi teže ka zaposlenju u državnim institucijama kako bi na taj način obezbijedili egzistenciju i sopstvenu odgovornost sveli na minimum. Nvo Multimedijal Montenegro je proteklih nekoliko mjeseci radila istraživanje na tu temu i kao pozitivan primjer pronašla mladog Bjelopoljca, 21 godišnjeg Enida Balića koji se nakon završetka srednje škole odrekao studiranja i posvetio porodičnom biznisu. On je top menadžer firme „Aka trade“ koja zapošljava preko 50 radnika i pravi godišnji promet oko 4 miliona eura. U narednom periodu obavićemo razgovore i sa drugim mladim preduzetnicima koje kroz našu dobru konunikaciju sa medijima promovišemo i na taj način dajemo uzor drugim mladim osobama kako bi ih podstakli da pokrenu svoj uspavani preduzetnički duh.

Balić se odlučio za rad u porodičnoj firmi ne za studiranje iako je sebi mogao da priuštiti i školovanje na najskupljim univerzitetima u zemlji i regionu. Enid  radi od svoje 14 godine, počeo je da pomaže roditeljima i starijem bratu na nekim najobičnijim procesima i  radna navika mu je ušla u krv, nije ga previše interesovao izlazak i provod već  na koji način može da unaprijedi  porodičnu firmu.

Enid Balić je u privredi već 7 godina i odlično je upoznat sa konkretnim prednostima i manama crnogorskog biznisa a tokom rada je imao priliku da bude učesnik na mnogim okruglim stolovima, simpozijumima, biznis druženjima, predavanjima i sličnim događajima gdje je imao prilike da se upoznam sa raznim iskustvima i praksama drugih preduzeća iz Crne Gore i okruženja. Kako sam kaže „To je moje školovanje i studiranje učenje od drugih u učenje u realnim okolnostima. Imam ambicije da upišem fakultet, vjerovatno ekonomiju ili menadžment radi lične satisfakcije ali naravno da usavršim svoje znanje u oblasti ekonomije.“

Preduzeće Aka Trade već duži niz godina uspješno posluje u Bijelom Polju i Crnoj Gori. U kratkom vremenskom periodu Aka Trade je uspio da se visoko pozicionita među domaćim proizvođača pilećeg mesa i prerađevina. Trenutno broje 6 farmi za uzgoj piletine sa kapacitetom od 110 hiljada pilića u turnusu, godišnje proizvode 700 tona zdravih pilića, uzgojenih u kotrolisanim uslovima pod stalnim nadzorom stručnog kadra. Godišnje proizvedeu 1300 tona pilećeg mesa koje u procentu od 80% prodaju u njihovih 9 specijalizovanih maloprodajnih objekata u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Rožajama i Podgorici dok ostatak prodaju u maloprodajnim objektima i restoranima širom Crne Gore. Pored svježeg programa godišnje prerađuju 265 tona pilećeg mesa u salame, viršle i oblikovane pileće proizvode, ćevape i pljeskavice. Tokom godine oko 1000 tona svježeg pilećeg mesa na tržište plasiraju u obliku pileta, filea, bataka, krilca, koji od proizvodnje do maloprodaje stižu u roku od 12 sati, na taj način krajnju kupci konzumiraju svježu piletinu proizvedenu na našim farmama u Bijelom Polju..