Radionica-ljekovito bilje i kreativne industrije

U petak, 7. avgusta 2020. godine, u okviru PORALIST projeka održana je radionica sa temom razvoja ruralne ekonomije kroz vrjednovanje prirodnih resursa i njihovu dversifikaciju i sinergiju sa ostalim sektorima. Uzimajući u obzir trenutne okolnosti koje su prisutne u obje prekogranične države izazvane epidemijom korona virisa radionica je organizovana putem video poziva, što nije omelo zainteresovane predstavnike sektora ljekovitog bilja sa obje targetirane teritorije da se odazovu i priključe  online edukaciji. Glavna tema dvočasovnog predavanja održanog od strane Nikole Radonjića nacionalnog konsultanta za kreativne industrije Crne Gore se odnosila na  mogućnosti koje se pružaju ruralnom stanovništvu koje obavlja djelatnost u sektoru ljekovitog bilja da adekvatno valorizuje svoj rad i ostvare zadovoljovajuće ekonomske efekte, kroz njegovanje starih zanata i kulturnog identiteta područja. Uzimajući u obzir da su glavni akteri u  njegovanju starih zanata i očuvanju tradicije i kulturnih vrednosti u obje prekogranične zemlje upravo pripadnice ženske populacije, cilj radionice je bio da se one dodatno edukuju i da im se predstave moderni alati za unaprjeđenje kvaliteta života i socio-ekonomskog statusa istovremeno uvažavajući tradiciju i tradionalne vrjednosti koje one svojim umjećem i vještinama neguju kroz generacije. S tim u vezi, važne teme razmatrane na online radionici odnosile su se na kretivne industrije, gastronomiju i seoski turizam koji u poslednje vrijeme i u Srbiji i u Crnoj Gori, generišu sve veći broj zaposlenih i bolježe značajn rast i poslednjih godina sa razlogom nose epitet kreativnih destinacija. Sa druge strane sav trud i angažovanje ne samo u ovim sektorima već i u svim poslovnim djelatnostima je bezuspešan ukoliko ne postoji adekvatan marketing i strategija menadžmenta. Bez dobrog marketinga i promocije nema ni opravdane mogućnosti za boljim i bržim razvojem.

Današnja prezentacija daje podstrek za rađanje novih ideja u procesu brendiranja proizvoda baziranih na lekovitom bilju, kroz koji treba skrenuti pažnju na kreativne ljude u prekograničnom području i podržati ih tako da na tržištu postanu vidljivi i prepoznatljivi.

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru Finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, a partnerski na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje, sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i NVO Multimedijal Montenegro.

 

Prezentacija DOWNLOAD