RAZGOVARALI O PREKOGRANIČNOM ZAPOŠLJAVANJU

RAZGOVARALI O PREKOGRANIČNOM ZAPOŠLJAVANJU

Prostor za kvalitetniju prekograničnu saradnju između Crne Gore i Bosne i Hercegovine u značajnoj mjeri postoji. Pokazatelj je prije svega potreba za sezonskim radicima u Crnoj Gori kojoj trenutno nedostaje preko 5 hiljada sezonskih radnika. Interesantno je i to da Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju potpisan sporazum o privremenom zapošljavanju, a takav sporazum bi uprostio administrative procedure priilikom zapošljavanja između ove dvije države.


Ova i mnoge druge teme bile su predmet dvodnevnog treninga “Jačanje kapaciteta za posredovanje u zapošljavanju” koji je organizovan u Bijelom Polju u sklopu projekta Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ koji je finansiran iz EU programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.
Događaju su pored predstavnika zavoda za zapošljavanje opština Bijelo Polje i Berane, predstavnika opštine Bijelo Polje, potpredsjednika Nermina Bećirovića, sekretara Elmedina Hodižića i Harisa Malagića pisustvovali delegacija opštine Jablanica iz Bosne i Hercegovine, predstavnici opštine Danilovgrad, NVO Multimedijal Montenegro i NVO Link iz Mostara.


Ovaj dvodnevni događaj je bio sjajna prilika da se razmjene iskustva i prakse a sve u cilju povećanja zapošljenosti u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Radionicu su vodile Amra Vučijak i Jovana Novaković, ekspertinje u oblasti zapošljavanja i razvoja preduzetništva. Tokom događaja pored značajnog broja konkretnih predloga i zaključaka razmijenjena su znanja i iskustava vezana za posredovanje u zapošljavanju, a stvorili su se preduslovi za dalju saradnju posrednika.