SELIMOVIĆ: RAZNOVRSAN PROGRAM U BIJELOM POLJU POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ROMA

SELIMOVIĆ: RAZNOVRSAN PROGRAM U BIJELOM POLJU POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ROMA

Međunarodni dan Roma 8. April će sjutra biti obilježen raznovrsnim kulturnim, sportskim I zabavnim programima u Bijelom Polju. Saopšteno je na press konferenciji koja je održana danas u velikoj Sali Skupštine opštine Bijelo Polje.

Više organizacija, pojedinaca I institucija udružilo je snage da se obilježevanje ovog značajnog međunarodnog dana u Bijelom Polju izdigne na veći nivo I na taj nači pošalje jasna poruka javnosti je RE zajednici u Crnoj Gori potrebno pomoći I dodatno osnažiti.

Učenici i nastavnici osnovnih škola ’Pavle Žižić’, ’Risto Ratković’. ’Marko Miljanov’, kao i Srednje stručne škole, Škole za osnovno muzičko obrazovanje i JPU ’Dušo Basekić. Pripremili bogat kulturno-zabavni program, u okviru kojeg će prikazati običaje, kulturu , muziku, istoriju, ali i predstavioti poznate Rome, najavio je Rafet Mulić lokalni ROMACED koordinator.

SELIMOVIĆ: RAZNOVRSAN PROGRAM U BIJELOM POLJU POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ROMA

Kazao je da će u okviru sjutrašnjeg programa biti uručena nagrada Romsko srce, koju dodjeljuje NVU „Romski klub kulture“. Podsjetio je da je  prošle godine za doprinos integraciji Roma u obrazovanju nagrada dodijeljena Srednjoj stručnoj školi. Ove je dodjeljujemo JU Ratkovićeve večeri poezije za doprinos integraciji Roma u oblasti kulture. Dodijelićemo je i pedagoškinji Oliveri Marković iz OŠ ’Marko Miljanov’ i to za nesebičan doprinos u oblasti obrazovanja romske djece“, naveo je Mulić, dodajući da im je cilj da ta nagrada „Romsko srce“ preraste u tradicionalnu.

Predstavnik lokalne  Kancelarije za Rome Vladimir Luković  uputio je čestitku  svim pripadnicima Romske zajednice. Tom prilikom je dodao da ovaj datum podsjeća na društvenu, ali i insititucionalnu odgovornost da je neophodno svim Romima i Romkinjama omogućiti  kvalitetne uslove za život i pravo na jednako učešće u društvenoj zajednici.

Zineta Selimović, predstavnica NVO Romi sa Sjevera na press konferenciji saopštila je da prije tri godine je mali broj Roma znao  da postoji Svjetski dan Roma. Veoma je srećna što faove godine obilježavaju bogatim programom.

Nakon programa „Živjeti zajedno – jedinstveni u dostojanstvu“. Koji će se u 10 časova održati u galeriji Centra za kulturu, već u 12 časova na gradskom trgu održaće se i Sportski dan. Koji organizuju Centar za sport i rekreaciju i NVO Multimedijal Montenegro, a u 15 časova u Strojtanici biće održana promotivna aktivnost folusirana na tradiciju, kulturu, muziku I ljepotu Romske istorije koju takođe realizuje NVO Multimedijal Montenegro u saradnji sa aktivistima iz RE zajednice.

Povodom Svjetskog dana Roma u ponedjeljak, 11. aprila. Biće održan i okrugli sto „Mogućnosti za zapošljavanje Roma“, u organizaciji Centra za preduzetništvo i organizacije „Help“.

Svi organizatori su pozvali građane Bijelog Polja, ali i susjednih gradova da prisustvuju programu, kako bi poslali snažnu poruku da se Bjelopoljci, bez obzira kojoj nacionalnoj grupi pripadaju, snažno zalažu za integraciju Roma i da će im pružiti podršku.