SREDNJOŠKOLCI UPOZNATI SA OPASNOSTIMA U SAOBRAĆAJU

SREDNJOŠKOLCI UPOZNATI SA OPASNOSTIMA U SAOBRAĆAJU

U konferencijskoj sali hotela Franca u prthodna dva dana održana su dva  predavanja za 70 učenika srednje Elektro-ekonomske škole i srednje Stručne škole iz Bijelog Polja, tema edukacija je fokusirana bezbjednosti učesnika, posebnom mladih  u saobraćaju, prije svega na mladie koji uskoro stiču pravo da polažu vozački ispit ili su nedavno dobili vozačku dozvolu.

Predsjednik NVO MMNE Željko Đukić saopštio je da su mladi vozači prepoznati kao jedna od rizičnijih kategorija učesnika u saobraćaju zato što su, lakomisleni, nedovoljno iskusni u upravljanju vozilom, često kucaju poruke u vožnji, ne vežu pojas I brzo voze kako bi se dokazali I istakli među svojim vršnjacima, a to j epotpuno pogrešno I veoma rizično.

“Ne razmišljamo previse o pravilima I bezbjednosti u saobraćaju dok ne pročitamo informaciju da je neko izgubio život. Tada se svi zamislimo I zapitamo zapravo koliko poštujemo saobraćajne propise. Cilj nam je da kroz ove edukacije podstaknemo mlade da više razmišljaju o ovim temama jer mala greška, I sekunda nepažnje može promjeniti vaš život ili život neke druge porodice u poptuno drugom, negativnom I tužnom smjeru” dodao je Đukić.

SREDNJOŠKOLCI UPOZNATI SA OPASNOSTIMA U SAOBRAĆAJU

Predavanja se realizuju u okviru projekta “Sačuvaj sebe i druge” koji sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE ). Finansiran je do strane Ministarstva kapitalnih investicija.

“Svrha projekta jeste promocija sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, promovisanje pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, izgradnja saobraćajne kulture, posebno kod mladih i unaprjeđenje vaninsitucionalnog obrazovanja djece i mladih, a sve u cilju očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever Crne Gore” zaključio je Đukić.

Kako bi se mogle kvalitetno planirati i preduzimati mjere za unapređenje bezbednosti mladih u saobraćaju govorili su profesor iz srednje Strucne skole mr. Nusret Balic, i Nikola Puric prof.oec.

Jedan od predavača, professor Nikola Purić kazao je da su radionice multimedijalnog karaktera i sprovode se modernim tehnikama učenja, i sastoje se od gledanja kratkih filmova posvećenih bezbjednosti u saobraćaju, igranju saobraćajnih igara i rješavanja saobraćajnog kviza.

Profesor Nusret Balić saopštio je da se u Crnoj Gori generalno bavimo samo posljedicama saobraćajnih nezgoda, umjesto da se bavimo uzrocima i prevencijom.

“Nema sistemskog pristupa niti kontinuiteta u radu, i sve nam se svodi na represivne mjere saobraćajne policije,kontrole vezivanja pojasa, alko testiranje vozača, kontrolu brzine kretanj. Uvjeren sam da bi znatno bolje rezultate postigli kombinovanjem preventivnih i represivnih mjera. Teme o bezbjednosti u saobraćaju moraju biti redovne u obrazovnim institucijama” istakao je Balić.

Nikola Purić je dodao da mladi predstavljaju rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju i da mi svakako kao društvo ne smijemo da prihvatimo ljudske i materijalne gubitke u ovom obimu! Mladi ljudi u saobraćaju su u opasnosti na prvom mjestu zbog neiskustva. Oni još uvek nisu u stanju da predvide rizične situacije, kontrolišu vozilo ili brzo donesu ključne odluke. Saobraćajne nezgode u kojima stradaju mladi jedan su od najvećih izazova sa kojima se danas suočavaju svi koji se bave saobraćajem. Danas, povrede nastale u saobraćajnim nezgodama čine jedan od pet najčešćih uzročnika smrtnog stradanja mladih u svijetu.

Naša poruka na kraju svim mladim ljudima, ostavite ego. Suštinski ne dobijate ništa ako stižete do prvog semafora prije nekog ko ima bolji ili brži auto. Ništa ne dobijate, a možete mnogo da izgubite. Možete da ostavite nekoga bez djeteta, druga, brata, sestre, roditelja… Poštujte propise. Ima nas malo, sačuvaj sebe i druge.

www.saobracaj.org.me

www.mmne.me

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore

>CIJELI FOTO ALBUM POGLEDAJTE OVDJE: