SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE!

Svjetski dan zaštite životne sredine jedan je od najvažnijih datuma u ​​kalendaru Ujedinjenih nacija. Generalna skupština UN-a proglasila je 1972. godine 5. jun Svjetskim danom zaštite životne sredine, a prva proslava pod sloganom Samo jedna Zemlja održana je 1974. Glavni cilj ovog događaja je podizanje ekološke svijesti i motivisanje stanovništva da aktivno razmišlja o održivom razvoju i postane njegov dio. Promovisanje ključne uloge zajednica u promjeni stava prema ekološkim pitanjima i podsticanje saradnje koja će osigurati prosperitetniju i sigurniju budućnost.

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE!

Današnji odnos većine ljudi prema zabrinjavajućim pojavama sve većeg zagađivanje čovjekove životne sredine ne može da nas zadovolji. U borbi koja predstoji protiv ugrožavanja čovjekovog opstanka najvažnije je pomenuti ponašanje odnosa čovjeka kao živog i svjesnog bića prema sredini u kojoj živi. Potrebno je vaspitavanje i obrazovanje cjelokupnog stanovništva kao i shvatanje značaja o veličini rastuće opasnosti.

Zaštita i poboljšanje životne sredine je briga o zdravlju naše planete, ali i o nama samima. Zato 5. jun predstavlja priliku da se podsjetimo neizmjerne vrijednosti prirode i važnosti njene zaštite. Pravo je vrijeme da ruku pod ruku sa prirodom napravimo korak ka održivoj budućnosti.