ZAJEDNIČKA AKCIJA SAOBRAĆAJNE POLICIJE I NVO-MMNE

ZAJEDNIČKA AKCIJA SAOBRAĆAJNE POLICIJE I NVO-MMNE

U Bijelom Polju sprovedena je zajednička akcija saobraćajne policije i volontera NVO MMNE. Kroz koju su podijeljeni promotivni materijali vozačima I drugim učesnicima u saobraćaju. Tokom sprovođenja ove akcije I disribucije promotivnog materijala sa “Veži pojas” i “Nemoj da piješ dok voziš”. Volonteri NVO MMNE su razgovarali sa vozačima, gdje su im objasnili posledice njihovog neodgovornog ponašanja u saobraćaju. Sve u cilju smanjenja broja povreda i smrtnih slučajeva u Crnoj Gori.

Ena Pušija je saopštila da su u toku akcije pokušali da podignu svijest svim vozačima da sporije voze. Ne koriste telefone, ne konzumiraju alkohol i da vežu pojaseve. Zahvalila se MUP-u na saradnji i uputila apel svim vozačima da budu odgovorni učesnici u saobraćaju.

Kroz projekat  “Promovisanje modela odgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju” pokrenuta je kampanja “Budi odgovoran učesnik u saobraćaju”. Koju sprovodi NVO MMNE u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva i NVO Evropski omladinski centar Crne Gore. Cilj projekta je promovisanje sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju. Promovisanje pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, propisa i zakona, izgradnji saobraćajne kulture. Posebno kod mladih, i unapređenju vaninstitucialnog obrazovanja djece i mladih i smanjenju broja nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever Crne Gore.

ZAJEDNIČKA AKCIJA SAOBRAĆAJNE POLICIJE I NVO-MMNE

Podsjećamo da je tokom realizacije ovog projekta izrađeno I nekoliko video reklama. U kojima su učestvovali mladi među kojima su poznata modna dizajnerka Anja Adamović I influencerka Anela Međedović. Kako je saopštio predsjednik NVO MMNE Željko Đukić veoma su zadovoljni svim rezulatitima koje suostvarili kroz projekat. Posebno kvalitetom I učinkom video reklama na društvenim mrežama. Đukić je saopštio da je kampanja realizovana na teritoriji cijele Crne Gore I da je kroz projekat izrađeno ON-line predavanje za djecu I mlade o pravilima I važnosti odgovornog učešća u saobraćaju. Kao jedan od rezultata koji će ostati vidljiv javnosti I nakon završetka projekta je web sajt www.saobraćaj.org.me. Koji je izrađen kroz projekat I na njemu volonteri rade svakog dana gdje objavljuju sve relevantne informacije o saobraćaju sa teritorije cijele Crne Gore.

Jedan od zaključaka do kojih smo došli tokom istraživanja I realizacije ovog projekta je da je ljudski faktor najčešči uzrok najvećeg broja saobraćajnih nezgoda, a najčešće registrovani prekršaji u Crnoj Gori su prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, kao i nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Kroz projekat će biti generisana Digitalna mapa Crnih tačaka Crne Gore, koja bi trebalo da poveća sigurnost na putevima i smanji broj saobraćajnih nezgoda.