UČENICI OSNOVNIH ŠKOLA POSJETILI EU KUTAK

UČENICI OSNOVNIH ŠKOLA POSJETILI EU KUTAK

Učenicima Osnovnih škola predstavljen je kalendar aktivnosti i mogućnosti da se uključe u rad u projekta EU kutak koji realizuje NVO MMNE.

Dvadeset učenika osnovnih škola iz Bijelog Polja posjetilo je kancelariju EU kutak, a tokom posjete imali su priliku da im koordinatorka projekta, Ena Pušija, predstavi NVO MMNE i projekat EU kutak.

Koordinatorka projekta mlade je upoznala sa aktivnostima koje je projektni tim u prethodnom periodu realizovao i plan rada za naredni period. Takođe Pušija je govorila o tome koliko se ova NVO zalaže za rad sa mladima sa sjevera i trudi se da ih na različite načine promoviše. Osim toga, ona je pozvala mlade da prate rad ove NVO. Osim toga da budu uključeni u radionice za mlade, ali i da prisustvuju događajima kroz koje će biti promovisani benefiti EU i ističe da je vrijeme da se mladi više aktiviraju, razmišljaju, budu produktvniji i inovativniji.

Stručni saradnik na projektu, profesor Nikola Purić pozvao je učenike da se informišu o aktivnostima ove NVO putem društvenih mreža, ali i da ukoliko imaju ideje o nekim aktivnostima se obrate članovima NVO MMNE, koji će im pružiti podršku i pomoći u realizaciji iste.

Purić je upoznao učenike sa pojmom preduzetništva i sa značajem obrazovanja novih generacija, te je kroz kreativne primjere približio učenicima značaj kreativnosti i sigurnosti u sebe.

„Osim predstavljanja projekta, ovom prilikom želim da istaknem da su mladi izuzetno bitni za mijenjanje društva na bolje. Napomenuo je i da su im vrata otvorena da se uključe u rad NVO MMNE koja vjeruje ideje i mogućnosti mladih“, kazao je Purić.

Poseban fokus tokom posjete bio je da se mladi podstaknu da posjećuju EU Kutak i budu slobodni u predstavljanju svojih ideja, razmjeni mišljenja o Evropskoj uniji.

Projekat “EU kutak” podržan je kroz program OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštititu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova.

Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori.