Kako bi se ispunio opšti cilj bezbjednosti saobraćaja potrebno je smanjtiti sve štetne efekte uz nesmetano odvijanje saobraćaja. Ovo se može ispuniti na dva načina i to smanjivanjem broja saobraćajnih nezgoda i smanjivanjem nezgoda koje su se već dogodile.

UMJESTO CRNE STATISTIKE BUDI POZITIVAN PRIMJER!

Prema tome, izdvaja se aktivna bezbjednost koja sprečava saobraćajne nezgode, odnosno utiče da se smanji njihova vjerovatnoća, a pasivna bezbjednost smanjuje posljedice saobraćajnih nezgoda koje su se već dogodile.

Mora se pomenuti činjenica koliko je bitno odgovorno ponašanje svih učesnika u saobraćaju , oni koji upravljaju motornim vozilima, ali sa druge strane obuhvaćeni su i pješaci i biciklisti. Pod odgovornosti u saobraćaju podrazumijevamo prije svega obavezu da trebamo čuvati sebe i druge, poštujući sve zakone i propise o učestvovanju u saobraćaju, ne smijemo koristiti telefon dok vozimo, ne smijemo konzumirati alkohol prije i tokom vožnje, kao i vezivanje pojasa kao element od krucijalne važnosti.

UMJESTO CRNE STATISTIKE BUDI POZITIVAN PRIMJER!

Projekat “Sačuvaj sebe i druge” bavi se promocijom sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, promovisanjem pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, izgradnji saobraćajne kulture, posebno kod mladih i unaprjeđenju vaninsitucionalnog obrazovanja djece i mladih, a sve u cilju očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever Crne Gore..

Projekat „Sačuvaj sebe i druge“ sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE ) a finansiran je do strane Ministarstva kapitalnih investicija.