UMJESTO CRNE STATISTIKE BUDI POZITIVAN PRIMJER

UMJESTO CRNE STATISTIKE BUDI POZITIVAN PRIMJER

mmne-umjesto-crne-statistike-budi-pozitivan-primjer

Živimo u vremenu koje nas stalno ubrzava, namjerno nas gura u tijesne okvire koje ne možemo izdržati, pa sve brže pucamo po šavovima. Osvrnite se oko sebe, vidjećete da svi nekud žure. Porodica, posao, prijatelji, sve je  ubrzano. Onda nije ni čudo što smo istu brzinu prenjeli na drumove. Možda iz prividnog osjećaja da ćemo tako zaista nešto brže uraditi. Kakva zabluda. Nećemo, tek tako nećemo nikud stići.

Velika je razlika između gledanja na svijet i put normalnim očima, u odnosu na oči koje su pod dejstvom alkohola ili nedozvoljenih supstanci. Čovjek pod dejstvom alkohola i droga nije svjestan šta radi. Nekultura, pa tako i ona saobraćajna, lična je stvar svakog pojedinca, ali zbog pojedinaca u saobraćaju nerijetko stradaju nedužni. Čovjek svojim ponašanjem najviše utiče na nastanak saobraćajnih nezgoda. Disciplina je okvir u kojem funkcioniše saobraćaj. Vozače, pogotovo mlade, treba podsticati na disciplinarne oblike ponašanja.

Kako bi se ispunio opšti cilj bezbjednosti saobraćaja potrebno je smanjtiti sve štetne efekte uz nesmetano odvijanje saobraćaja. Ovo se može ispuniti na dva načina i to smanjivanjem broja saobraćajnih nezgoda i smanjivanjem nezgoda koje su se već dogodile. Prema tome, izdvaja se aktivna bezbjednost koja sprečava saobraćajne nezgode. Odnosno utiče da se smanji njihova vjerovatnoća, a pasivna bezbjednost smanjuje posljedice saobraćajnih nezgoda koje su se već dogodile.

UMJESTO CRNE STATISTIKE BUDI POZITIVAN PRIMJER

Mora se pomenuti činjenica koliko je bitno odgovorno ponašanje svih učesnika u saobraćaju, oni koji upravljaju motornim vozilima, ali sa druge strane obuhvaćeni su i pješaci i biciklisti. Pod odgovornosti u saobraćaju podrazumijevamo prije svega obavezu da trebamo čuvati sebe i druge, poštujući sve zakone i propise o učestvovanju u saobraćaju, ne smijemo koristiti telefon dok vozimo, ne smijemo konzumirati alkohol prije i tokom vožnje, kao i vezivanje pojasa kao element od krucijalne važnosti.

Projekat “Sačuvaj sebe i druge” bavi se promocijom sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, promovisanjem pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju. Izgradnji saobraćajne kulture, posebno kod mladih i unaprjeđenju vaninsitucionalnog obrazovanja djece i mladih. Sve u cilju očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore. Sa naglaskom na sjever Crne Gore.

Kroz projekat želimo da unaprjeđedimo sigurnosti i bezbjednosti u svim vidovima saobraćaja u cilju očuvanja ljudskih života i imovine, doprinesemo odgovornom ponašanju svih učesnika u saobraćaju.

Projekat „Sačuvaj sebe i druge“  sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE ) a finansiran je do strane Ministarstva kapitalnih investicija.