UNAPRIJEDITI SAOBRAĆAJNO OBRAZOVANJE

UNAPRIJEDITI SAOBRAĆAJNO OBRAZOVANJE

U prostorijma škole održan je sastanak sa profesorima srednje Elektro-ekonomske škole i predstavljen projekat pod nazivom “Sačuvaj sebe i druge” koji se bavi promocijom sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, promovisanjem pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, izgradnji saobraćajne kulture, posebno kod mladih i unaprjeđenju vaninsitucionalnog obrazovanja djece i mladih.

vbp-odrzano-predavanje-saobracaj

Cilj kampanje jeste očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever Crne Gore.

Svi učesnici sastanka su uzeli riječ i konstatovali svako iz svog domena određene probleme, te zaključili da zajednički kroz razne aktivnosti treba uticati na povećanje bezbjednosti saobraćaja. Potrebno nam je unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja od predškolskih do visokoškolskih ustanova. Treba naglasiti da kulturan vozač pažljivo razmatra sve okolnosti koje se događaju u saobraćaju, izuzetno je oprezan i nije sklon preduzimanju nepromišljenih poteza i odluka.

UNAPRIJEDITI SAOBRAĆAJNO OBRAZOVANJE

Profesor srednje Elektro-ekomonske škole Nikola Purić, koji je bio i moderator sastanka, istakao je da su mladi vozači prepoznati kao jedna od rizičnijih kategorija učesnika u saobraćaju jer su, lakomisleni, željni dokazivanja, nedovoljno iskusni u upravljanju vozilom i moraju se preduzimati mjere za unapređenje bezbjednosti mladih u saobraćaju. Razloga je mnogo, poput loših puteva, nekulture u saobraćaju, a osnovni je što država ne ulaže ništa, niti jedan euro za sigurnost u saobraćaju. Takođe bi trebalo medijski promovisati savremeni koncept odgovornosti za stanje bezbjednosti saobraćaja. U čemu je problem da se na televiziji sa nacionalnom frekvencijom puštaju edukativni video materijali jer je i to jedan on načina kako treba preventivno djelovati.

Projekat „Sačuvaj sebe i druge“ sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE ) a finansiran je do strane Ministarstva kapitalnih investicija.