VAŽNO JE DA U ŽELJEZNIČKOM SAOBRAĆAJU OSI IMAJU OBEZBIJEĐEN I PRILAGOĐEN PRISTUP!

VAŽNO JE DA U ŽELJEZNIČKOM SAOBRAĆAJU OSI IMAJU OBEZBIJEĐEN I PRILAGOĐEN PRISTUP!

Razvoj željezničke infrastrukture označava planiranje mreže, finansijsko i investiciono planiranje, kao i izgradnju i modernizaciju infrastrukture.

Upravljač infrastrukture je dužan da obezbijedi bezbjedno i nesmetano organizovanje, regulisanje i upravljanje željezničkim saobraćajem. Nesmetan pristup i korišćenje javne željezničke infrastrukture i pristup uslužnim objektima koji su mu povjereni na upravljanje i uslugama koje on pruža u tim objektima svim zainteresovanim podnosiocima zahtjeva za dodjelu kapaciteta infrastrukture, pod ravnopravnim, nediskriminatorskim i transparentnim uslovima, kao i trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu željezničke infrastrukture.

mmne-osi-u-saobracaju-zeljeznicka-stanica

VAŽNO JE DA U ŽELJEZNIČKOM SAOBRAĆAJU OSI IMAJU OBEZBIJEĐEN I PRILAGOĐEN PRISTUP!

Prema Osnovnom Zakonu o željeznici i prema članu 101  Željeznički prevoznici i upravljači infrastrukturom, uz aktivno učešće reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i osoba sa smanjenom pokretljivošću utvrđuju ili uvode nediskriminativna pravila pristupa u svrhu prevoza osoba sa invaliditetom i osoba sa smanjenom pokretljivošću. Rezervacije i karte se prodaju osobama sa invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću bez dodatnih troškova. Željeznički prevoznik, prodavac karata ili organizator putovanja ne mogu odbiti prihvatanje rezervacije, ili izdavanje karte, osobi sa invaliditetom ili osobi sa smanjenom pokretljivošću, ili zahtjevati da ova osoba bude u pratnji druge osobe, sve dok to nije neophodno u skladu sa pravilima pristupa.

Projekat „Imam i ja prava da se krećem“ bavi se povećanjem fizičke dostupnost saobraćaja i javne saobraćajne infrastukture osobama sa invaliditetom. Uz informisanje i podizanje svijesti javnosti i zagovaranje za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom. Za lakše korišćenje usluga prevoza i saobraćajne infrastrukture.

Kroz projekat želimo povećati razumjevanja javnosti o preprekama sa kojima se suočavaju lica sa različitim vrstama invalidtiteta tokom svakodnevnih aktivnosti. Posebno u saobraćaju.

Projekat „Imam i ja prava da se krećem“  sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE),a finansiran je od strane Ministarstva kapitalnih investicija.