VEZIVANJE POJASA PREMA ISTRAŽIVANJIMA DOPRINOSI PREŽIVLJAVANJU PRILIKOM TEŠKIH I SMANJUJE POVRIJEĐIVANJE USLJED LAKŠIH SAOBRAĆAJNIH NEZGODA!

Mnogi vozači smatraju da će im vezani sigurnosni pojas smetati u vožnji, što je apsolutna predrasuda. Edukacija o značaju sigurnosnog pojasa tokom saobraćajnih nezgoda mora da počne u auto školi. Nevezivanjem sigurnosnog pojasa vozač ugrožava sebe i svoje saputnike u vozilu. Vezivanje pojasa prema istraživanjima doprinosi preživljavanju prilikom teških i smanjuje povrijeđivanje usljed lakših saobraćajnih nezgoda. Prilikom sudara pojas sprječava kretanje tijela unaprijed i izletanja iz vozila. Kolika je važnost vezivanja sigurnosnog pojasa govori i to da je na vozačkom ispitu vezivanje pojasa jedna od ključnih stvari koje se obavljaju prije pokretanja vozila. Usled neispunjavanja ovog pravila automatski se pada vozački ispit.

Prilikom sudara sigurnosni pojas smanjuje posljedice i sprječava kretanje tijela unaprijed i izletanje iz vozila. Kada se vozilo naglo zaustavi tijelo vozača i putnika po inerciji nastavlja da se kreće unaprijed pri čemu dolazi do udaranja glavom u vetrobransko staklo i grudnim košem u instument tablu. Ove povrede su najčešći uzroci srmti u saobraćajnim nezgodama. Zato vezivanje sigurnosnog pojasa sprječava kretanje tijela unaprijed i nastanka povreda opasnih po život.

Projekat “Sačuvaj sebe i druge” bavi se promocijom sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, promovisanjem pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, izgradnji saobraćajne kulture, posebno kod mladih i unaprjeđenju vaninsitucionalnog obrazovanja djece i mladih, a sve u cilju očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever Crne Gore..

Projekat „Sačuvaj sebe i druge“ sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE ) a finansiran je do strane Ministarstva kapitalnih investicija.