Volonterska akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana čistih obala

Aktivisti NVO Multimedijal Montenegro u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana čišćenja obala uspješno su danas sproveli akciju u Bijelom Polju i zajedno sa građanima čistili gradsku plažu Sinjavacu koritu  rijeke Lim.Volonteri koji su se odazvali akciji čistili su gradsko ostrvo i obalu gradskog kupališta Sinjavac.

Predsjednik NVO Multimedijal Montenegro Željko Đukić

poručio je da svi građani moraju da shvate i razumiju značaj očuvanja životne sredine.

„To je globalni problem koji je izazov ne samo za Crnu Goru nego i za Evropu i svijet. Mislim da sa ovim malim akcijama i malim doprinosom možemo pokazati građanima da Bijelo Polje može i treba da čuva prirodnu sredinu koja nam je Bogom data“, kazao je Đukić.

Đukić je istakao da se neodgovaran odnos prema prirodi nije smanjio.

„Prije svega ću kritikovati sebe npr. ja na dnevnoj bazi kupujem dvije flašice vode koja je u PVC

pakovanju, dakle ja produkujem otpad svakog dana. Mislim da je pakovanje porivođača problem,mi imamo potrebu za određenim artiklom i nismo mi koji donose odluku u čemu će on biti upakovan.

 

U tom smislu je važno da proizvođači budu inovativni i pakuju proizvode u amabalaži koja ne šteti životnoj sredini i to je po meni budućnost njenog očuvanja. Svaka akcija da doprinos i smanji

problem kao što smo mi to danas uradili, ali da li će za 20 dana biti ista ovakva situacija ili možda ružnija to ćemo vidjeti“, kaže Đukić.

Kako je pojasnio otpad su sakupljali u različitim bojama kesa.

„U jednoj stavljamo papir, u druge metal i aluminijum, a u treću sav ostali otpad. Na samom startu targetiramo koji su to brendovi koji zagađuju našu okolinu, tako ćemo tačno znati koji proizvođač najviše zagađuje okolinu“, pojasnio je Đukić.

 

Đukić zahvalio se na učešću predsjedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, direktoru Centra za socijalni rad Admiru Mustajbašiću, brojnim službenicima Opštine, službi spašavanja Opštine Bijelo Polje, kajakaškom klubu „Lim“, JP komunalno „Lim“, i učenicima prvog i četvrtog razreda Srednje elektro ekonomske škole.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, odazvao se današnjoj akciji čišćenja obale Lima u svojstvu građanina i stanovnika ovog dijela grada.

On se nada da će ovakve akcije dobiti tradicionalan karakter.

„Tu smo da skrenemo pažnju svim građanima i privrednim subjektima na značaj čistoće obala, posebno rijeke Lim, ali i Bistrice i drugih po kojima je Bijelo Polje poznato kao opština bogata rijekama.Mislim da je ovo jedan događaj koji treba da pokaže da rijeke kod nas nisu izvor zagađenja, već da je to potencijal koji svi zajedno treba da čuvamo za razvoj zdravog života, ekologije i turizma. Završetkom projekta kolektor očistićemo rijeku Lim, smanjiti neželjene efekte kakve smo imali u prethodnom periodu, a  projektom obaloutvrde i šetališta koji realizuje Vlada Crne Gore sa Svjetskom bankom potpuno ćemo transformisati izgled Bijelog Polja u modernu, urbanu cjelinu koja je otvorena prema žili kucavici Limu tj. otvorićemo grad prema rijeci i vidjeti sve njene ljepote.“, kazao je Smolović.

On je pozvao sve građane Bijelog Polja,poljoprivredne subjekte, nevladine organizacije da zajedno rade na očuvanju zdrave sredine na svim nivoima.

„Od malih nogu moramo učiti djecu kakav značaj rijeke imaju, a naša obaveza je da im ostavimo u nasleđe što čistiju životnu sredinu“, poručio je Smolović.

Direktor Centra za socijalni rad Admir Mustajbašić kazao je da se današnjoj akciji odazvao iz dva razloga.

“Prvi je što gradska plaža Sinjavac gravitira u naselju u kojem ja živim, a drugi što NVO Multimedijal Montenegro  uvijek promoviše afirmativne stvari od šireg značaja kroz svoje aktivnosti.Mislim da je današnja akcija izuzetno uspješno protekla, vidite i sam broj odazvane omladine i nas građana i smatram da svi treba da imamo više svijesti u odlaganju otpada posebno ovog otpada koji nije biorazgradiv u rijekama i obalama našeg Lima. Mislim da ćemo kada dobijemo dugo očekivani kolektor imati drugačiju priču što se tiče uređenja obale Lima i da će naši građani moći da uživaju u svim ljepotama ove rijeke ljeti“, kazao je Mustajbašić.

Dalida Hadžimuhović  aktivistikinja NVO Multimedijal Montenegro nada se da će ova akcija imati uticaja na Bjelopoljce i Bjelopoljke obzirom da je danas poruku očuvanja životne sredine poslao veći broj građana i predstavnika institucija.

„Iskreno se nadam da će da proradi svijest kod građana, obzirom da nam je rijeka izuzetno lijepa, i da svi zajedno treba da uje čuvamo“, kaže Hadžimuhović i dodaje da ne košta ništa da smeće bacamo u kante i kontejnere, jer tim svakodnevnim radnjama doprinosimo očuvanju prirode.

Momčilo Prebiračević maturant  Srednje elektro ekonomske škole iz Bijelog Polja nesebično se sa svojim drugarima iz odjeljenja prijavio za ovu akciju.

„Mislim da je ovo odličan podstrek i motivacija za mlade da svaki dan, ne samo danas čistimo i njegujemo našu prirodu. Jedino ko dođe ovdje i vidi kakva je situacija na obalama Lima primjetiće da nije na zavidnom nivou i da treba da malo više mislimo o tome“, kazao je Prebiračević.