ZA BUDUĆNOST NAŠEG ZDRAVLJA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU SREDINU!

ZA BUDUĆNOST NAŠEG ZDRAVLJA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU SREDINU!

Dovoljno je da bacimo pogled na izduvne sisteme automobila i uvidimo da oni zagađuju životnu sredinu, i to poprilično, prvenstveno iz razloga što su prisutni tu, neposredno. Zagađenje vazduha se odnosi na prisustvo supstanci kojima tu nije mjesto, kao i na preveliku količinu nečistoća, koje nas u normalnim okolnostima ne bi ugrožavale. Kada benzin sagorijeva u motorima automobila, dolazi do emisije polutanata. Neželjeni gasovi se miješaju s vazduhom čak i kada točimo benzin u rezervoar pored nas. 

mmne-za-buducnost-naseg-zdravlja

Polutanti iz „auspuha“ doprinose različitim tipovima zagađenja vazduha. Kada se ugljovodonici i azot-oksid spoje na sunčevoj svetlosti, oni proizvode ozon. Visoko u atmosferi, ovaj gas nas štiti od štetnih ultraljubičastih zraka sunca. Kada rupe u ozonskom omotaču omoguće ozonu da dođe bliže površini, on doprinosi smogu i izaziva respiratorne probleme.

ZA BUDUĆNOST NAŠEG ZDRAVLJA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU SREDINU!

Izduvni gasovi podižu nivo ugljen-dioksida, koji na taj način doprinosi stvaranju efekta ,,staklene bašte”. U normalnim uslovima izduvni gasovi zadržavaju jedan dio toplote koje emituje Sunce i pomažu zagrijevanju zemlje. U ekstremnim uslovima izduvni gasovi utiču na nivo gasova koji izazivaju efekat ,,staklene bašte”, što dovodi do globanog zagrijevanja.

Mi, kao pojedinci, možemo da se pobrinemo za svojih 7% u zagađenju tako što ćemo paziti kakve automobile nabavljamo. Koliko ih vozimo i kako ih održavamo. Savremenija goriva i nove tehnologije doprinose smanjenju zagađenja pa današnji automobil emituje 75-90% manje polutanta u odnosu na vozila iz npr. 70-ih godina. Pozitivna po kvalitetu vazduha je činjenica da je sve više hibridnih, eletričnih, kao i automobile koji koriste alternativna goriva, koja nisu štetna po kvalitetu vazduha kao klasični motorni automobile.

Projekat „Razvijanje ekološke svijesti i društveno-odgovornog ponašanja učesnika o saobraćaju“ bavi se problemom niske ekološke svjesti građana i niskim nivoom društvene ekološke odgovornosti učesnika u saobraćaju

Kroz projekat želimo da  unaprijedimo  ekološku svijesti i društveno-odgovorno ponašanje građana, a posebno učesnika u saobraćaju. Prepoznali smo važnost razvoja saobraćajne kulture učesnika u saobraćaju uz razvijanje ekološki prihvatljivog ponašanja. Smanjenje emisije štetnih gasova nastalih radom motora sa unutrašnjim sagorjevanjem u saobraćaju. Kao i unaprjeđenje opšteg zdravlja i kvaliteta života građana Crne Gore.

Projekat  „Razvijanje ekološke svijesti i društveno-odgovornog ponašanja učesnika o saobraćaju“ sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE). Finansira ga Ministarstvo kapitalnih investicija.